Bourbon

In 1964 is Bourbon officieel uitgeroepen tot een Amerikaans product. Dat komt doordat Schotse en Ierse immigranten hun kennis van whiskey brouwen er naartoe brachten, namelijk naar Kentucky in Amerika. De whiskey werd hier geproduceerd in ‘Bourbon County’, waar de merknaam vandaan komt.

Bourbon is een beschermde merknaam. Dat houdt in dat het aan een aantal eisen moet voldoen om het Bourbon kenmerk te krijgen op het etiket. Wanneer het niet voldoet aan de eisen wordt het vaak ‘Bourbon style’ genoemd.

Eisen aan Bourbon whiskey:

  1. Minimaal 51% van de drank moet uit maïs bestaan. Deze mais moet overigens ook uit Amerika komen en mag niet gecombineerd worden met maïs uit ander landen.
  2. Het maximale toegestane alcoholpercentage, tijdens het distillatieproces, moet 80% (160-proof) zijn. Aan het einde van het distillatieproces moet het minimaal 40% alcohol bevatten. Deze regel geldt ook bij gewone whisky’s.
  3. Het rijpingsproces dient altijd in een nieuw en ongebruikte verkoolde eikenhouten te gebeuren. Het rijpingsproces duurt daarnaast minimaal twee jaar.

Kenmerken van Bourbon

De smaak van Bourbon wordt grotendeels bepaald door de hoeveelheid maïs die er in zit. De maïs zorgt ervoor dat Bourbon een zoete smaak krijgt en verschilt daarom van andere whiskey’s. Dat is vaak ook de reden dat Bourbon vrij populair is onder beginnende whiskey drinkers. Ze zijn namelijk een stuk toegankelijker dan andere whiskey soorten. Daarom is Jack Daniels, die voornamelijk Bourbon produceert, ook erg populair binnen de whiskey soorten in het uitgaansleven.

Doordat Bourbon in verkoolde eikenhouten vaten moet worden bewaard, geeft dat ook een kenmerkende rokerige smaak aan de whiskey. Daarnaast kenmerkt Bourbon zich vaak door de aanwezigheid van andere smaken, zoals karamel, kaneel en nootmuskaat.  

Straight Bourbon

Naast reguliere Bourbon bestaat er ook Straight Bourbon. Deze soort heeft aanvullende eisen die verder gaan dan die van reguliere Bourbon. Straight Bourbon moet bijvoorbeeld minstens twee jaar oud zijn. Daarnaast dient er, als het ouder is dan twee jaar, maar jonger dan vier jaar, een leeftijd te worden vermeld op de fles. Ten slotte mag Straight Bourbon geen toegevoegde kleur- of smaakstoffen bevatten.

Blended Bourbon

Hetzelfde als bij reguliere whisky soorten wordt ook bij Bourbon verschillende blends aangeboden in de markt. Echter moet deze soort minimaal bestaan uit 51% Straight Bourbon. Vervolgens mogen er andere gedistilleerde dranken aan toegevoegd worden. In tegenstelling tot Straight Bourbon, mag bij een Blended Bourbon wel kleur- en smaakstoffen aan toegevoegd worden.

The Title

De meest bekende cocktails, waarbij Bourbon whiskey wordt gebruikt, zijn:

  • The old fashioned

  • Mint julep

  • Boulevardier

  • Improved whiskey cocktail

  • Whiskey sour

  • The derby.