Whiskey proeverij in Nederland

Whiskey heeft, net als wijn, heel veel verschillende soorten smaken. Voor een beginnende drinker is het daarom in het begin erg lastig om te bepalen welke merken passen bij je smaakpapillen. Ook is de definitie van een lekker whiskey voor iedereen verschillend. Sommige whiskey-fans hebben een voorkeur voor een rokerig en krachtige smaak, terwijl anderen een voorkeur hebben voor zachte en milde smaken. Een whiskyproeverij geeft je de mogelijkheid om meerdere soorten whiskey van verschillende whisky distilleerderijen en te proeven.

In Nederland zijn er een aantal whiskey proeverijen waar je, alleen of samen met een aantal vrienden, op afspraak langs kunt gaan. Hieronder hebben wij een overzicht gemaakt per provincie.

Zuid-holland:

Proeverij bij whisky expert Wim Wamelink

Locatie: Noordwijk

Masterclass Nosing & Tasting bij De Whisky Proevers

Locatie: Ridderkerk

Noord-holland:

Whisky proeverij in Café ZILT

Locatie: Amsterdam

Utrecht:

Rubens Proeflokaal in Utrecht

Locatie: Utrecht.

Proeverij bij Long John’s Pub

Locatie: Amersfoort

Overijssel:

Proeverij bij Henri Goosen – The Whisky Teacher

Locatie: Almelo

Proeverij De Beiaard

Locatie: Enschede

Friesland:

Proeverij Wijn & Whisky Schuur

Locatie: Scharnegoutum

Noord-brabant:

De Heische Hoeve (hier kun je ook zelf whiskey leren stoken)

Locatie: Loosbroek

Op locatie of bij je thuis:

Proeverij bij Henri Goosen – The Whisky Teacher

Proeverij bij whisky expert Wim Wamelink

Whisky proeverij in Café ZILT

Masterclass Nosing & Tasting bij De Whisky Proevers

Werners Whisky

Hoe proef je whiskey?

Er bestaan een aantal regels als het gaat om whiskey proeven, maar er geldt nog altijd de gouden regel; ga bij het kopen van een whiskey er niet altijd uit van wat een ander vindt. Smaak is namelijk heel erg persoonlijk. Er bestaat geen whiskey dat iedereen lekker vindt of dat veel beter is dan andere whiskey. De andere regels luiden als volgt:

Regel 1: Langzaam proeven

Whiskey heeft een erg scherpe smaak. Met name de eerste slok is, mede door het hoge alcoholpercentage, heel sterk. Neem daarom ruim de tijd om te proeven. Je zult merken dat smaken veranderen wanneer je een aantal slokken hebt geprobeerd. Ook zul je de specifieke smaken van de whiskey beter leren herkennen.

Regel 2: Juiste whiskyglazen

Voor het optimaal proeven van whiskey bestaat er eigenlijk maar een soort glas: de Snifter. Dit glas zorgt ervoor, door zijn tulpvorm, dat de aroma beter in het glas blijft. Zo kun je beter ‘proeven’ met de neus. Geur is namelijk essentieel om de whiskey op de juiste manier te beoordelen.

Regel 3: Neutraliseer je smaakpapillen

Wanneer je meerdere soorten whiskey gaat proeven worden je smaakpapillen heel erg geprikkeld. Drink daarom tussendoor gekoeld bronwater of eet een stukje stokbrood. Dit neutraliseert namelijk je smaak.

Regel 4: Drink in de juist volgorde

  • Ga van jong naar oud: Hoe ouder de whiskey, hoe complexer vaak de smaken vaak zijn. Bouw daarom altijd op van jonge naar oude whiskey-soorten.

  • Ga van mild naar pittig: Hierbij gaat het om de karakter van de smaken. Als je begint met een krachtige en rokerige smaak tast je je smaakpapillen behoorlijk aan. Die smaken zul je ook lang na proeven. Dit beïnvloedt je smaak bij het proeven van een zachte milde whiskey.

Proeven gebeurt in 5 stappen:

Hou het glas tegen het licht of tegen een witte achtergrond aan. Bekijk goed wat voor kleur de whiskey heeft. De kleur zegt niet veel over de smaak, maar geeft wel een indicatie van het soort vat waarin het heeft gelegen. Ze onttrekken namelijk de kleur van de vaten waarin ze hebben gerijpt. Zo heeft een donkere kleur een langere rijping gehad.

 

Nadat je de kleur hebt bepaald draai je daarna het glas heen en weer. Kijk goed wat er dan gebeurt in het glas. Bekijk de “tears & legs” (tranen & benen) die aan de binnenkant van je glas ziet terug glijden naar beneden. Hoe korter de benen, hoe hoger het alcoholpercentage. Hoe langzamer de tranen teruglopen, hoe voller en olie-achtiger de whisky is.

 

Stap 2: Ruik aan je whiskey

In Whiskey jargon wordt dit vaak “de Neus” (Nose) genoemd. Je ruikt welke aroma’s er in je whiskey zitten. Laat je whiskey eerst even ademen (ofwel: zuurstof opnemen) om daarna de aroma’s te ontcijferen.

 

Stap 3: Proef je whiskey ( het leukste gedeelte)

Probeer elke slok een paar seconden in je mond te houden. Je tong verwerkt namelijk allemaal smaken die in een whiskey zitten. Sommige whisky’s bevatten enorm veel verschillende smaken!

 

Stap 4: Slik je whiskey door

Haal bij het doorslikken van je whiskey diep adem, zodat de volledig achtergebleven smaken en aroma’s naar boven komen.

 

Extra tip: Gebruik waterdruppels

Water is een goed hulpmiddel bij het proeven van whiskey en dan bedoelen wij kleine druppels! Door een kleine druppel toe te voegen kun je de aroma’s in de whiskey helpen te openen. Je zult merken dat er nog meer smaken naar boven komen.