Whiskey proeverijen in Schotland

Schotland is het mekka van Whiskey! Het aantal whisky distilleerderijen wat in Schotland is gevestigd blijft jaarlijks stijgen. Momenteel zijn er al meer dan 100 actieve whiskey distillerijen te vinden in Schotland. Door het Schotse landschap is het ideaal om whiskey te kunnen produceren. De meeste distilleerderijen gebruiken het pure water uit de beken en rijpe, gouden gerst van hun velden, om de beste Schotse Whiskey te kunnen brouwen.

Eerste whiskey uit Schotland?

Veel mensen denken dat de oorsprong van whiskey uit schotland komt. Helaas is dit niet waar. Oorspronkelijk waren de Arabieren de eersten die er mee begonnen. Zij begonnen met stoken van reukwater van bloemen (dit proces noemden de arabieren “al-ki oh’). Rond de middeleeuwen gingen de Arabische monniken op reis door Europa en kwamen ook aan in Ierland. De monniken gebruikten het drankje als geneesmiddel. Toen de Britten Ierland veroverden werd het “geneesmiddel” Whiskey genoemd. Volgens de belastingpapieren van de Exchequer Rolls is de eerste Schotse whiskey officieel gedocumenteerd op 1 juni 1494.

 

De vijf whiskey regio’s in Schotland

Er zijn 5 verschillende regio’s waarin je Schotland kunt indelen: Campbeltown, Hoogland, Islay, Laaglanden en Speyside. Waar whiskey wordt gemaakt is erg bepalend voor de smaak. Echte kenners kunnen namelijk al proeven aan de whiskey in welke regio deze is gemaakt. Smaak wordt bepaald door de bron van het water en de aanwezigheid van turf in een bepaalde omgeving, dit proef je in het drankje.

1. Campbeltown

Vroeger was dit ooit het centrum van de Whisky industrie in Schotland. Vanwege een goede ligging aan zee was het vroeger makkelijk om hier Whiskey te verschepen over de hele wereld. Ze waren namelijk erg populair bij de Amerikanen in de jaren ‘20. Deze regio dat in het zuidwesten van het land ligt, op het schiereiland Mull of Kintyre, geeft de whiskey een opvallend zilt karakter. Kenmerken van deze whiskey zijn voornamelijk vol en pittig van smaak. Ze brouwen over het algemeen single malts. Mocht je deze regio willen bezoeken dan kun je een keuze maken uit meer dan 20 distilleerderijen.

2. Hoogland (Highlands)

Dit is geografisch gezien het grootste gebied in Schotland. Je vindt hier veel verschillende soorten smaken. Het is lastig om een bepaald kenmerk te geven aan deze regio. Sommigen zijn turfachtig, gerookt en anderen hebben ook weer een hele fijne smaak.

Daarom verdelen wij dit gebied in 3 kleine regio’s

  • het Noordelijk deel van de Highlands: Hier worden voornamelijk malts geproduceerd die vol van smaak zijn en een ziltig tintje hebben. De smaken worden veroorzaakt doordat sommige distilleerderijen vlakbij de zee liggen.
  • het Westelijk deel van Highlands: Hier worden vooral zachte en volle malts geproduceerd. Vergeleken met de andere kleine regio’s zijn hier nog maar 2 actieve distilleerderijen te vinden, namelijk Oban en Ben Nevis.
  • het Centrale deel van Highlands: Hier vind je veel verschillende soorten malts.

3. Islay

Wanneer je op de kaart kijkt zie je dat dit een Schots eiland is. Hier vind je veel bekende merken. Een van de bekendste merken die je hier terugvindt is Bowmore. Whiskey van dit eiland heeft een kenmerkende turf smaak. Dit was een lange tijd het enige brandstof wat ze hadden om whiskey te kunnen maken. Turf smaak kan het beste omschreven worden als een rokerige jodium smaak. Hou je erg van deze smaak dan zijn Laphroaig, Lagavulin en Ardbeg een aanrader. Wil je wat lichtere turf smaak hebben dan raden wij Bowmore en Caol Ila aan.

4. Laagland (lowlands)

Hier vind je voornamelijk lichte malts en fruitige kenmerken. Voor veel beginnende whiskey drinkers zijn whiskey’s uit deze regio een prima drankje. In deze regio vind je veel gerst van goede kwaliteit die je ook proeft in de whiskey’s uit deze schotse regio.

5. Speyside

Ben je van plan om een aantal whiskey distilleerderijen te bezoeken in korte tijd? Dan is Speyside een ideale regio. Bijna de helft van alle whiskey distilleerderijen van schotland vindt je terug in Speyside. Je vindt hier per vierkante kilometer 60 verschillende soorten. Kenmerken van de whiskey uit deze regio zijn elegant en complex met een zacht rokerig tintje. Ben je op zoek naar een bijzondere whiskey ga dan eens langs bij Benromach, zij zijn namelijk de eerste volledig gecertificeerde biologische distilleerderij in de wereld.

Kortom, er valt veel te bezoeken in Schotland. Bijna overal kun je tegen een redelijke prijs een rondleiding krijgen. Bij bijna alle rondleidingen krijg je aan het eind ook een kans om een aantal van de producten te proeven en te kopen. Probeer vooral bij wat kleinere bedrijven langs te gaan voor rondleidingen. Deze geven vaak meer informatie en laten ook veel meer zien. Grote commerciële bedrijven zijn vaak wat huiverig in het geven van informatie en laten ook lang niet alles zien, wat er tijdens het proces gebeurt. Bij commerciële bedrijven zijn de gidsen vaak geen specialisten in whiskey’s. Ze worden puur opgeleid om alleen rondleidingen te kunnen geven. Dus bezoek de kleinere bedrijven, want wat is er nou leuker om te luisteren naar iemand die al 30 jaar in zo’n bedrijf werkt en alle ins en outs weet van whiskey’s.

 

Wil je weten hoe het er op de kaart uitziet: Bekijk dan deze whiskey kaart.