Whiskey proeverijen in Ierland

Na Schotland is Ierland een van de grootste leveranciers van whiskey in Europa. Het eerste verschil tussen whiskey uit Schotland en Ierland zit al in de spelling. Zo gebruiken de Ieren en de Amerikanen ‘whiskey’ met -ey aan het einde van het woord. Schotten, Canadezen en de rest van de wereld gebruiken de term Whisky zonder een e. Beide spellingsvormen zijn correct; maar qua land moet je dus rekening houden met hoe je het spelt. Wanneer je naar Ierland gaat om whiskey te proeven kun je ook de term “Uisce Beatha” gebruiken. Dit is namelijk een Ierse naam voor het drankje.

Geschiedenis Ierse Whiskey

 Rond de 18e eeuw begon men met het maken van whiskey in Ierland. Dit gebeurde in het begin vooral op een illegale manier. Al gauw waren er meer dan 1.200 actieve illegale distilleerderijen bezig met stoken van het “gouden” drankje. De Ierse overheid was hier niet blij mee. Ze scherpten de regels aan en gingen alles controleren. Al gauw bleven er in 1822 nog maar 800 stokerijen over. Na ruim 50 jaar waren er vanwege de strenge regels nog maar 28 distilleerderijen over.

De Ierse whiskey handel kreeg het in de 20e eeuw erg moeilijk tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog en Burgeroorlog. Ierland kon niet meer handelen met Engeland; dat was in die tijd het belangrijkste exportland. De Tweede Wereldoorlog zorgde ervoor dat de whiskyhandel behoorlijke klappen kreeg. Tijdens deze periode zijn er veel partijen failliet gegaan. Uiteindelijk hebben drie partijen het overleefd: Cooley, Midleton en Bushmills. Onder deze 3 partijen zijn nog een aantal merken overgebleven: Jameson, Bushmills en Connermara.

Whiskey proeven in Ierland

 Eén van de beste plekken om als eerst naar toe te gaan, is de hoofdstad van Ierland: Dublin. Hier vind je een van de bekendste merken; Old Jameson. Dit is een heel moderne tour die het hele proces mooi visueel weergeeft. Tijdens de tour leer je de verschillen tussen Amerikaanse bourbon, de Schotse whiskey en Ierse whiskey. Je gaat dit namelijk aan het einde van de tour zelf proeven! Wanneer de tour is afgelopen kom je uit in een mooie bar van Jamesons waar je nog wat whiskey kan proeven. Hou er wel rekening mee dat deze locatie speciaal gemaakt is voor tours. Hier wordt namelijk geen whiskey geproduceerd. Het is een van de populairste tours in Dublin en daarom raden wij aan om online te reserveren.

Teeling Whiskey tour

 In het hart van Dublin ligt nog de enige werkende distilleerderij van Dublin. Een tijd lang had Dublin geen whiskystokerij meer in hun stad. Teeling besloot in 2015 te verhuizen naar de hoofdstad. Dankzij Teeling kwamen er veel banen beschikbaar in de stad. Het leuke aan Teeling is dat ze een lange geschiedenis van meer dan 230 jaar hebben. In al die tijd hebben ze een hoop verschillende producten op de markt gebracht die zeker de moeite waard zijn om te proeven.

Bekende bar straat in Dublin

 In Dublin heb je een hele bekende bar/pub dat zeker de moeite waard is om te bezoeken, namelijk ‘The Temple Bar’. Deze bar is al 160 jaar oud en ziet er van binnen én buiten erg indrukwekkend uit. Ze hebben hier genoeg verschillende whisky’s om te proeven! Elke dag zijn hier ook traditionele, Ierse live bands waarmee de sfeer helemaal compleet is.

Irish Whiskey Museum tour

Ben je benieuwd naar de geschiedenis van de whiskey? Dan is dit musuem écht de moeite waard. In het museum vertellen alles over de oorsprong van Ierse whiskey. Ieren beweren dat zij de grondleggers waren van dit heerlijk drankje. Ook zijn hier mogelijkheden om actief te leren wat het verschil is tussen pot still whiskey (gestookt in een donder distilleerketel) en een single malt.

Jameson tour

Verder heb je in Ierland ook andere oude distilleerderijen om te bezoeken. Vlak bij Cork vind je Jameson. Het grote verschil tussen de tour hier en overige touren, is dat ze voornamelijk vertellen en laten zien hoe het proces vroeger ging zonder machine en computers. Ze hebben hier ook de grootste pot still ter wereld. Er kan hier namelijk 114.000 liter in gestookt worden.

Old Bushmills tour

Bushmills geeft zelf aan dat ze de oudste whiskey distilleerderij van Ierland zijn. Ze waren al in de 17e eeuw begonnen met stoken. Ze waren ook de eerste die officeel een licentie kregen van de Ierse overheid. Wat deze tour leuk maakt is dat de hele productie van stoken, bottelen en bewaren op dezelfde plek gebeurd.

Tullamore

Deze stokerij is een tijdje geleden helemaal gerenoveerd. Ze hebben nog wel een paar kleine elementen van de originele stokerij zichtbaar achter gelaten. Maar een volledig beeld krijg je niet te zien van een stokerij. Je kan hier een kleine en een grote tour doen. Afhankelijk van hoeveel tijd je hebt.

Kortom: Er is genoeg te zien en te proeven in Ierland. Wanneer u van plan bent om een aantal dagen te verblijven in Ierland, raden wij aan om ook te genieten van de ruwe natuur. Huur voor een paar dagen een auto en verken lekker omgeving!