Whiskey proeverijen

Als het gaat om whiskey, heb je de keuze uit een enorme variëteit aan smaken: verschillende merken, blends en rijpmethodes. Whiskey proeverijen zijn de ideale manier om in aanraking te komen met diverse soorten whiskey, en daarnaast een prima methode om je smaakpallet wat uit te breiden. Maar je zult niet alleen maar whiskey proeven bij een whiskey proeverij: ook kijken en ruiken zijn essentiele onderdelen bij het proeven van whiskey. Daarnaast leer je tijdens een proeverij van 2 à 3 uur hoe whiskey geproduceerd wordt. Leerzaam en erg lekker!

whiskey proeferij

whiskey proeferij

Whiskey distillery

Whiskey wordt geproduceerd in een distilleerderij. Er zijn veel elementen die invloed hebben op de uiteindelijke smaak van een whiskey, en locatie is er daar één van. Unieke eigenschappen van de omgeving, zoals bijvoorbeeld de nabijheid van turf, zijn van invloed. In een distilleerderij wordt fijntjes uitgelegd hoe de smaak tot stand komt, en wat de verschillende soorten whiskeys hun unieke mix van smaken geeft. Tijdens de whiskey proeverijen wordt hier nader op ingegaan.

Whiskey tasting

Het is verleidelijk om te denken dat whiskey proeverijen louter bestaan uit het drinken van verscheidene soorten whiskey. Dit is echter niet zo. Whiskey proeverijen zijn een verfijnd proces waarbij, naast de smaakpapillen, tevens de ogen en de neus aan bod komen. Whiskey proeverijen verlopen over het algemeen zo:

– Wanneer je een whiskey aangereikt krijgt, bekijk je eerst deze. De kleur van een whiskey geeft je namelijk een indicatie van hoe lang deze gerijpt heeft. Hierbij geldt: hoe donkerder de kleur, des te langer de whiskey heeft kunnen rijpen.
– Vervolgens ruik je aan de whiskey, en noteer je wat je precies ruikt.
– Hierna kun je de whiskey echt gaan proeven. Laat het over je tong gaan, en probeer de distinctieve smaken te ontdekken.
– Wanneer je een drank doorslikt, is er altijd een nasmaak. Zo ook bij deze drank. Hierbij geldt: hoe langer de nasmaak, hoe krachtiger de whiskey is.

Mogelijkheden

Er zijn vele soorten whiskey proeverijen. Bekijk daarom vooraf welke varianten het beste bij jou passen. Ben je een leek en wil je beginnen met wat algemene merken, of ben je bekend met de drank en ga je liever voor distinctieve regionale whiskeys? En uit welk land prefereer je jouw whiskey? Gelukkig heb je de keuze uit vele soorten whiskey proeverijen, dus er zal altijd wel iets naar jouw smaak tussen zitten. De ideale manier om in aanraking te komen met distinctieve, nieuwe smaken.