Single malt whiskey

Een distilleerderij, meerdere smaken!

Single malt whiskey is één van de bekendste soorten whiskey, maar wat houdt het precies in? Het wordt gezien als het tegenovergestelde van blended whiskey. Vaak wordt foutief aangenomen dat Single malt gemaakt wordt van één soort whiskey, maar dit is niet waar. Het wordt single malt whiskey genoemd omdat het afkomstig is van maar één distilleerderij. Net als blended whiskey bestaat het uit verschillende whiskey’s, maar deze hebben allemaal dezelfde oorsprong. Het kan zijn dat ze uit andere vaten komen, maar desalniettemin komen ze van dezelfde distilleerderij. Een ander verschil tussen single malt whiskey en blended whiskey is dat single malt louter bestaat uit gerst. Hierdoor ontstaat een wat ruigere smaak in vergelijking met andere whiskey’s. Bijna alle bekende whiskey merken maken zowel single malts als blended. De bekendste varianten komen uit Schotland en Ierland, dé twee whiskey landen van de wereld.

Welke single malts komen uit Schotland?

Om er achter te komen waar je whiskey vandaan komt kun je naar het etiket kijken. Bekende Schotse single malt vind je vooral in de regio van Highlands, Islay, Speyside en Lowlands. In de regio zitten bijvoorbeeld:

Highlands is veruit de grootste regio in Schotland. Zowel qua grondoppervlakte als meeste Whiskey distilleerderijen. De volgende bekende merken vind je hier: Aberfeldy, Dalmore, Glen Ord, Glenmorangie, Oban, Glendronach, Tullibardine en Tomatin.

Islay is veruit de kleinste regio in Schotland. Je vindt hier ook maar 8 verschillende merken: ArdbegBowmore, Bruichladdich, Caol Ila, Kilchoman, Lagavulin en Laphroaig.

Speyside dankt zijn naam aan de rivier die door de regio heen loopt: de Spey. Deze rivier zorgt voor het water die de distilleerderijen nodig hebben voor hun whiskey productie. JE vindt hier de volgende merken:  Aberlour, Balvenie, Cardhu, Cragganmore, Dalwhinnie, Glenfarclas, Glenglassaugh, Glenfiddich, Speyburn, The Macallan, The Glenlivet en The Glenrothes.

Lowlands zit het in het meest zuidelijke regio van Schotland. Er zijn hier vijf distilleerderijen nog actief:  Auchentoshan, Bladnoch, Glenkinchie, Annandale en Ailsa.

Welke single malts komen uit Ierland:

Het aanbod van single malt uit Ierland is een stuk kleiner dan Schotland. Enkele bekende Single Malts zijn:

Bushmills (maakt ook blended whiskeys)

Connemara

Locke’s 8 Year Old

Teeling (maakt ook blended whiskeys)

Tyrconnell

Red Breast

Clontarf

Single malt scotch

Dit is een single malt whiskey uit Schotland. Er zijn in Schotland 92 distilleerderijen, elk met een distinctieve single malt. Dit komt door de omgevingsfactoren die de smaak kunnen beïnvloeden. Denk hierbij aan het klimaat, de omgeving, distillatie- en rijpingstechnieken, turf (wat zorgt voor de rokerige smaak) of de oorsprong van het gehanteerde bronwater. Al deze factoren zorgen voor grote en kleine verschillen tussen de diverse soorten Schotse single malt whiskeys. De smaak hangt dus samen met de distilleerderij. Wel hebben allen in overeenkomst, dankzij het gebruik van alleen gerst, dat ze wat ruiger smaken in vergelijking met blended whiskey’s. Maar een element zoals bijvoorbeeld hoe rokerig de whiskey is, hangt samen met het gebruik van turf in de distilleerderij. Dit verschilt per producent. Het zorgt er voor dat Schotse single malt whiskeys erg populair zijn op whiskeyproeverijen, want het trachten uit te vogelen van de distinctieve elementen in de whiskey is een echte uitdaging voor de fijnproever.

Single malt Irish

Al eeuwen is er een concurrentiestrijd gaande tussen Schotland en Ierland. Inzet van deze strijd is welk land nu daadwerkelijk de beste whiskey fabriceert. Het is een hevige strijd die waarschijnlijk zonder winnaar zal eindigen, maar dat vinden wij niet erg: zo kunnen wij langer genieten van alle heerlijke smaken. Het grootste verschil tussen Schotse single malt en Single malt Irish is dat de Ierse variant bekend staat om zijn wat zachtere smaak. Aromatisch en niet rokerig, is deze smaakvolle single malt whiskey vooral iets krachtiger. De gerst is ongemouten en wordt in een speciaal distilleerapparaat geprepareerd. Dit zorgt voor de distinctieve smaak.