Schotse whiskey, ook wel Scotch whiskey genoemd, is een type whiskey dat in Schotland wordt geproduceerd. Het wordt gemaakt van gemoute gerst en wordt gedistilleerd in Schotland. Scotch whiskey kan van verschillende soorten gerst en andere granen worden gemaakt, en heeft een uniek smaakprofiel dat wordt beïnvloed door factoren zoals het type graan, het productieproces en de rijping.

Whiskey soorten Schotland

Er zijn tal van verschillende soorten whiskey’s die in Schotland worden geproduceerd, waaronder de Schotse whiskey single malt, single grain whiskey, blended whiskey en blended malt whiskey. Single malt whiskey is gemaakt van gemoute gerst en wordt gemaakt in één specifieke whiskey stokerij schotland. Single grain whiskey is gemaakt van een mengsel van diverse granen en kan in meerdere distilleerderijen worden gemaakt. Blended whiskey is een mengsel van single malt whiskey en single grain whiskey. Blended malt whiskey is een mengsel van verschillende single malt whiskey’s van verschillende distilleerderijen.

Al deze soorten whiskey’s worden geproduceerd in Schotland en hebben hun eigen unieke smaakprofielen.

Schotse whiskey merken

Denk je aan whiskey, dan denk je al gauw aan Schotland en om die reden zijn er dan ook veel Schotse merken die whiskey produceren. Er zijn veel bekende whiskey merken die in Schotland worden geproduceerd, waaronder:

Glenfiddich – Glenfiddich is een bekend merk van single malt whisky dat wordt gemaakt in de Speyside regio van Schotland. Het is één van de best verkopende single malt whisky merken ter wereld en heeft een breed scala aan whisky’s in haar portfolio, van de Glenfiddich 12 jaar oud tot de Glenfiddich 21 jaar oud.

The Glenlivet – The Glenlivet is een bekend merk van single malt whisky dat wordt gemaakt in de Speyside regio van Schotland. Het wordt gezien als één van de beste whisky’s van de regio en heeft een breed scala aan smaken, van zoet en fruitig tot kruidig en rookachtig.

Macallan – Macallan is een bekend merk van single malt whisky dat wordt gemaakt in de Speyside regio van Schotland. Het is één van de meest gewaardeerde en populaire single malt whisky’s ter wereld en staat bekend om zijn rijke, volle smaak en prachtige kleur. Het merk heeft een breed scala aan whisky’s in haar portfolio, van de Macallan 12 jaar oud tot de Macallan 25 jaar oud.

Glenmorangie – Glenmorangie is een bekend merk van single malt whisky dat wordt gemaakt in de Highlands regio van Schotland. Het is één van de meest populaire single malt whisky’s ter wereld en staat bekend om zijn delicate, fruitige smaak en rijke aroma. Glenmorangie heeft een breed scala aan whisky’s in haar portfolio, van de Glenmorangie Original tot de Glenmorangie Lasanta.

Talisker – Talisker is een bekend merk van single malt whisky dat wordt gemaakt op het eiland Skye in de Highlands regio van Schotland. Het is één van de oudste distilleerderijen in de regio en staat bekend om zijn robuuste, rookachtige smaak en zilte aroma. Talisker heeft een breed scala aan whisky’s in haar portfolio, van de Talisker 10 jaar oud tot de Talisker Storm.

Bovenstaande en andere grote merken als Laphroaig, Oban, Bowmore, Highland Park en Jura zijn slechts enkele voorbeelden van bekende whiskey merken die in Schotland worden geproduceerd. Er zijn nog veel meer merken die verschillende soorten whiskey’s produceren, elk met hun eigen unieke smaakprofielen.

Schotse whiskey vs. andere landen

Er zijn verschillende factoren die Schotse whiskey onderscheiden van andere soorten whiskey uit andere landen. Een van de belangrijkste verschillen is het productieproces. Whiskey uit Schotland moet volgens strikte regels worden gemaakt, waarbij alleen gemoute gerst, water en gist mag worden gebruikt. Het moet ook worden gedistilleerd op Schotland en gerijpt in oak vaten gedurende ten minste drie jaar. Dit geldt voor alle soorten whiskey uit Schotland, zoals single malt whiskey en blended whiskey. Andere whiskey’s, zoals Amerikaanse bourbon en Ierse whiskey, hebben minder strikte regels voor hun productie.

Grootste verschillen met Amerikaanse bourbon

Ingrediënten: Amerikaanse bourbon moet van minimaal 51% mais gemaakt zijn. Dit kan leiden tot verschillen in smaak tussen de twee, zo is bourbon meestal een stuk zoeter en Schotse whisky meer gerstig van smaak.

Rijping: Bourbon moet ten minste twee jaar gerijpt worden ten opzichte van de drie jaar waar Schotse whiskey aan moet voldoen.

Smaak: Bourbon heeft meestal een zoete, geroosterde smaak, terwijl Schotse whisky meestal een gerstige, kruidige smaak heeft.

Grootste verschillen met Ierse whiskey

Ingrediënten: Schotse whisky wordt gemaakt van gemoute gerst, terwijl Ierse whiskey meestal van gemoute gerst en gemoute haver gemaakt is. Dit kan leiden tot verschillen in smaak tussen de twee, met Schotse whisky meestal gerstiger van smaak en Ierse whiskey een zoetere, haverachtige smaak heeft.

Productieproces: Ierse whiskey wordt soms in vaten gerijpt die eerder werden gebruikt om andere dranken, zoals sherry, te bewaren. Dit kan leiden tot verschillen in smaak en aroma.

Smaak: Schotse whisky heeft meestal een gerstige, kruidige smaak, terwijl Ierse whiskey meestal een zoete, haverachtige smaak heeft.

Whiskey streken Schotland

Er zijn verschillende whiskey-producerende gebieden in Schotland, die bekend staan als whiskey streken. Elke streek heeft zijn eigen unieke kenmerken, zoals het klimaat, de waterbronnen en het type gerst dat wordt gebruikt, wat kan leiden tot verschillen in smaak tussen de whiskey’s die in de verschillende streken worden gemaakt. Ondanks dat zij volgens dezelfde regels worden geproduceerd.

De vijf meest bekende en invloedrijke whiskey streken in Schotland zijn:

Lowlands: De Lowlands zijn het meest zuidelijke gebied van Schotland en zijn bekend om hun zachte, fruitige whiskey’s.

Highlands: De Highlands zijn het grootste whiskey-producerende gebied van Schotland en omvatten een breed scala aan smaken, van zoet en fruitig tot peaty en rookachtig.

Speyside: Speyside is een gebied in de Highlands en is het thuis van veel van de bekendste single malt whiskey merken. De whiskey’s uit deze streek hebben meestal een zoete, honingachtige smaak.

Islay: Islay is een eiland vlakbij de westkust van Schotland en is bekend om zijn peaty, rookachtige whiskey’s.

Campbeltown: Campbeltown was ooit een belangrijk whiskey-producerend gebied, maar tegenwoordig zijn er slechts enkele distilleerderijen over. De whiskey’s uit deze streek hebben meestal een peaty, zilte smaak.

Er zijn nog andere kleinere whiskey-producerende gebieden in Schotland, zoals de Islands en de Pennines, maar de bovenstaande vijf streken zijn de belangrijkste.