Nederlandse Whiskeymerken

Verschillende Nederlandse whiskey merken en hun oorsprong

Whiskey is een heerlijke drank, die wereldwijd gedronken wordt. Naast buitenlandse whiskymerken, zijn er ook goede merken, van Nederlandse oorsprong. Elk merk heeft een unieke smaakbeleving. Sommige merken zijn daarom vrij duur. De dranken zijn met zorg samengesteld en bevatten bijzondere ingrediënten, van natuurlijke bodem. Bekende merken zijn Millstone, Frysk Hynder en Vink Whiskey.

Millstone

Millstone whiskey werd in 1996 uitgevonden, door Zuidam Distillers. Er werden toen experimentele whiskeys in vaten gestopt, waarna deze pas in 2007 op de markt kwamen. De whiskey is naar Nederlandse graanmolens vernoemd. Maar veel eerder startte de familie al, met het verwerken van likeuren en jenevers. Dit begon in 1976. De talentvolle drankenexpert “Fred van Zuidam" begon, samen met ontwerper “Hélène", diverse dranken samen te stellen. Nu zijn Fred zijn zonen “Patrick en Gilbert" zijn opvolgers. Patrick is manager en Gilbert is sales director. Beiden hebben de passie van Fred van Zuidam meegenomen en het merk succesvol op de markt gebracht. Zuidam Distillers, is een bekend Nederlands distilleerbedrijf, gevestigd in Baarle-Nassau. Deze plaats ligt op de grens van België en Nederland.

Smaken en grondstoffen

Het familiebedrijf werkt om een ambachtelijke wijze. Er worden natuurlijke grondstoffen voor de dranken gebruikt, zonder enige kunstmatige toevoegingen. Er zijn daardoor ook veel smaakvarianten beschikbaar. Denk aan Amerikaanse bourbon met witte eik, Franse wintereik, “Virgin Pedro Ximinez" en “Virgin Olorosso Sherry". Ook is er handmatig gebrouwen whiskey van het merk verkrijgbaar, namelijk “Dutch Single Malt".

Millstone wordt met windmolens gemaakt. Als het gaat om grondstoffen, wordt er rogge, gerst en mout gebruikt. Deze granen worden gedistilleerd. Dit gebeurt in grote koperen ketels of vaten. Diverse smaken worden voor enkele jaren gerijpt. Sommige whiskeys zijn wel vijftig jaar oud. Dit merk verkoopt voornamelijk whiskeys, die tien tot twaalf jaar oud zijn.

Frysk Hynder

Frysk Hynder is echte Friese whiskey, gedistilleerd in Friesland. Het merk vindt zijn oorsprong, in het Friese stadje “Bolsward". Nog steeds wordt daar dagelijks whiskey gemaakt, onder de bedrijfsnaam “Us Heit". Het bedrijf brouwt whiskey, welke volledig uit mout bestaat. De grondlegger en eigenaar van het bedrijf, is Aart van der Linde. Het bedrijf is bovendien een bekende Friese bierbrouwer. Vanaf het jaar 2002, begon de organisatie met het distilleren van “single malt whisky". Deze werd onder de merknaam “Frysk Hynder" op de markt gebracht.

Het bedrijf “Us Heit" ontstond in 1985, in het Friese dorp “Uitwellingerga". Het bedrijf begon met het brouwen van speciaalbieren. Het eerste biertje had de naam “Twels Pilsener" en daarna “Buorren bier". Beiden werden naar het dorp en de straatnaam vernoemd, waar “Us Heit" was gevestigd.

Smaken en grondstoffen

De “single malt whiskey" wordt in bepaalde hoeveelheden verkocht. Een lekkere smaak is de “spirit". Deze is drie jaar lang gerijpt, om de juiste smaak te verkrijgen. De drank is in flessen en vaten verkrijgbaar, van diverse formaten. Verder heeft het merk ook mosterd met whiskey uitgebracht. Alle whiskeys komen uit whiskybier zonder hop. Ook worden de bieren niet gekookt. De alcohol ontstaat door een gistingsproces. Dit gebeurt dus op een natuurlijke manier.

Vink Whiskey

Vink whisky is door een vader en zijn zoon samengesteld. De vader “Arthur Kruijt" heeft het bedrijf “de Tweekoppige Phoenix", in 2011 tot leven geroepen. Hier kwam het merk uit voort. De vader leerde de zoon, hoe hij op de beste manier, whiskey kon distilleren. Uiteindelijk heeft zijn zoon “Allard" meegeholpen, aan het succes van het merk. De organisatie heeft nu een eigen distilleerafdeling, webwinkel, café en slijterij. Ook heeft de organisatie zeven vaste medewerkers in dienst. Allemaal met hun eigen talenten en expertises. Vink Whiskey is gevestigd, in de Noord-Hollandse stad “Zaandam".

Smaken en grondstoffen

De soorten bestaan uit zachte en bijzondere smaken. Denk aan “Vink Triple Wood Whisky". Deze drank heeft een vanilleachtige smaak, met een klein beetje roodfruit. Ook is de smaak wat houtachtig. Het is een mix, welke uit Bourbon en Bordeauxvaten afkomstig is. De blends zijn zeven, drie of vijf jaar oud. De “Peated Port Five Years" beschikt over een nootachtige en licht branderige smaak. Ook zijn er tonen van amandelen en gedroogd fruit in terug te vinden. Deze drank is vijf jaar lang gerijpt. De “Seven Years Single Cask" is een whiskey met tarwe, spelt en roggen als hoofdingrediënten. Het rijpingsproces van zeven jaar, vond op een vat van Schots eikenhout plaats. De whiskey smaakt een beetje naar perzik, karamel, geroosterde amandelen en rozijnen. Ook zit er een lichte touch van leer aan de smaak.