Ierse whiskey

De Schotten mogen zichzelf dan graag zien als de uitvinders van whisky, volgens de Ieren waren het Ierse monniken die lang geleden voet aan land zetten op de Schotse kust en de Schotten het distilleren bijbrachten. Hoe het ook zij, de Schotse whisky schrijf je niet alleen anders maar smaakt ook anders dan de Ierse. Beide landen produceren whisky maar met een geheel eigen smaak en karakter.

Wat zijn de verschillen tussen Irish en Schotse whiskey?

Uit de schrijfwijze kun je al afleiden uit welk land de whisky afkomstig is. Wanneer die uit Ierland afkomstig is, heet het Ierse Whiskey. Is die uit Schotland afkomstig dan heet het ‘whisky’ zonder de extra ‘e’ dus. Er zijn meer punten waardoor Irish whiskey zich van de Schotse onderscheidt.

Drievoudige distillatie

Over het algemeen wordt Ierse whiskey drie keer gedistilleerd. Dat komt door het gebruik van ongemoute gerst. Omdat de suikers daarin moeilijker worden omgezet in alcohol moet distillatie drie keer plaatsvinden in plaats van twee keer zoals dat in Schotland het geval is.

Ongemoute gerst

Het Ierse gebruik van ongemoute gerst gaat terug naar de tijd waarin er belasting geheven werd op mout. Voor de Ieren de reden om een alternatief te bedenken. Het gebruik van ongemalen gerst is dan ook een Ierse uitvinding en wordt aangeduid als ‘Irish pot still whiskey’. Daarvoor ontwikkelden de Ieren ook een speciaal distilleerapparaat: de Pot Still. Dit is dan ook een typische Ierse methode om whiskey te maken.

Geen rokerige smaak

Een kenmerk van Ierse whiskey’s is vaak de afwezigheid van het rokerig karakter. Doordat de mout niet boven een turfvuur gedroogd wordt maar op aan steenkool- of houtvuur, ontbreekt bij veel Ierse whiskey’s de voor Schotse whisky’s typische turfachtige smaak.

Gerijpt op Ierse grond

Whiskey moet volgens de wet op z’n minst drie jaar op Iers grondgebied rijpen om de naam Ierse whiskey te mogen dragen.

Welke Ierse whiskey merken zijn er?

Hoewel er in Ierland nog maar drie distilleerderijen zijn, bestaat er een ruim aanbod aan Ierse whiskey’s. Die kun je onderverdelen delen in vier groepen.

Irish Blended Whiskey
Een blend is een samenstelling van verschillende whiskey soorten uit verschillende distilleerderijen. Die worden gemixt zodat de kwaliteiten van diverse whisky’s elkaar kunnen versterken. Jameson, Tullamore Dew en Bushmills staan bekend om de goede blended Irish whiskey’s.

Ierse Single Malt
De whiskey’s met een wat ruigere smaak. Bij Single Malt Irish whiskey’s wordt enkel mout gebruikt en wordt er maar twee keer gedistilleerd. De whiskey is afkomstig van één distilleerderij en wordt niet gemengd. Een uitzondering op de regel dat de Ieren geen turf gebruiken is de met turf gestookte Connemara Single Malt Whiskey.

Single grain
Ook single grain is afkomstig van één distilleerderij en wordt niet gemengd. Het is een whiskey bestaande uit een mix van gemoute gerst en een ander soort graan. En voorbeeld hiervan is Kilbeggan Single Grain.

Irish Pot Still Whiskey
Single pot still Irish worden gemaakt van een mix van gemoute en ongemoute gerst via een distillatieproces dat geheel in één pot plaatsvindt. Ook deze whiskey wordt niet gemengd en is afkomstig van één distilleerderij. Bekende merken zijn Redbreast en Green Spot.

Hoe maak je coffee irish whiskey

Coffee Irish whiskey is afkomstig uit de tijd waarin vliegtuigen nog geen verwarming hadden. De drank is bedacht door, hoe kan het ook anders, een Ier. Hij onthaalde de verkleumde passagiers met hete koffie met suiker met een flinke scheut Ierse whiskey. Op koude winterdagen een prima manier om op te warmen. Het recept is eenvoudig. Je hebt maar vier ingrediënten nodig; koffie, suiker, whiskey en (slag)room. Gebruik het liefst een speciaal Irish coffee glas met maatstreepjes. Warm het glas voor met kokend water. Doe er daarna twee theelepels bruine suiker in en giet er een scheut Ierse whiskey over. Roer de suiker en de whiskey door elkaar en giet de hete koffie erbij en doe tenslotte de opgeklopte room of slagroom op de koffie en geniet.