Blended whiskey

Blended Whiskey is een van de meest verkochte soort Whiskey. Van alle whiskey die er worden verkocht is ongeveer 85% een blended. Ze zijn wereldwijd razend populair. Een van de belangrijkste reden waarom Blended veel wordt gekocht is vanwege zijn prijs. Ze zijn namelijk over het algemeen goedkoper dan bijvoorbeeld een single malt. Dat maakt het voor de meeste mensen een stuk aangenamer om blends te kiezen. Al zijn de echte Whiskey fanaten meer gecharmeerd van pure Single malts.

Wat houdt Blended in?

Eigenlijk zegt het naam van de whiskey het al. Blended whiskey is een mix van verschillende soorten whiskey. Basis van deze whiskey is single malt Whiskey. In bijna alle whiskey’s wordt er Column still whiskey (graanwhiskey/grainwhiskey) toegevoegd. Bij graanwhiskey/grainswhisky wordt een combinatie van diverse graansoorten gebruikt;Gerst is hiervan één van de meest gebruikte graansoorten, maar bij een graanwhisky kan ook tarwe, rogge of zelfs maïs gebruikt worden.

Echter,  dat is niet het enige dat ze toevoegen. Alle distilleries maken er een geheim van wat ze precies toevoegen. Dit is ook erg lastig om te achterhalen, omdat sommige wel uit 50 verschillende soorten whiskey’s bestaan.

Wat is de kwaliteit van blended?

Zoals ik al eerder aangaf is de prijs een stuk lager dan andere soorten whisky’s. Dit betekent niet gelijk dat de kwaliteit een stuk lager is. Sterker nog, blends hebben vaak een constante kwaliteit, omdat ze veel minder afhankelijk zijn van de grillen en omstandigheden van één whiskydistilleerderij. Single malts hebben over het algemeen een meer uitgesproken smaak; Zij zijn bijvoorbeeld erg rokerig of smaken naar zoet fruit.. Dat maakt ze een stuk complexer qua smaak.

Wat zijn bekende Blended merken?

Er zijn een aantal distillerijen die zich voornamelijk richten op het maken van blends. Enkele bekende merken zijn Johnnie walker, Jack Daniels, The Famous Grouse, Chivas Regal en Jameson. Kenmerkend voor deze soort whiskey is dat het voornamelijk zacht en mild is. Voor een beginnende whiskydrinker kan het een goede eerste stap zijn om proeven, tenzij van uitgesproken smaken houdt. Dan raden wij single Malts aan.

Welke blended gebruik je voor cocktails?

Vanwege een minder uitgesproken smaak worden blends ook vaak gebruikt om cocktails mee te maken. Ze zijn namelijk een stuk makkelijk om te combineren.Jack Daniels staat er zelf erg bekend om het met Coca Cola te mixen. Ze bieden het in winkels vaak ook als een pakket aan.

Blended malt whiskey merken

Dit is meer een exclusieve versie van blends. Het verschil tussen een normale en een blended malt is dat een blended malt alleen gemixt is met  pure malt whiskey. Ze zijn een stuk complexer om te maken en daarom ook een stuk duurder. Dit is een categorie waar whiskey makers graag hun fantasie in de vrije loop laten en de uiteenlopende karakters van individuele distilleerderijen samenvoegen. Enkele merken wagen hier op zoalsa Big Peat, Money shoulders en Sheep dip.  

Blended malt wel of niet erkend?

De naam ‘blended malt’ is een relatief recente innovatie. Tot 2009 werden deze whisky’s meestal ‘vatted’ of ‘pure’ malts genoemd, maar dat veranderde allemaal met de Cardhu-affaire die begon in 2003. Dit leidde eerst tot veel protest uit Schotland en Ierland.