Soorten Whiskey

Al jaren wordt het mannelijke alcoholische drankje ‘whiskey’ in vele soorten, smaken, varianten en leeftijden gemaakt. Het is niet voor niets dat het bekend staat als ‘The Gentlemen’s Drink’: met een whiskey in je hand voel je jezelf mannelijk, stijlvol en zie je eruit als een badass. Je baard groeit spontaan 10 centimeter, je zelfvertrouwen stijgt naar eenzame hoogte en je straalt klasse uit; dat is wat je voelt wanneer je een glas whiskey vasthoudt.

 

Voor whiskey bestaan er wel een aantal basisregels waaraan iedereen zich aan moet houden. Zo is in 99 procent van de gevallen, de whiskey minimaal 3 jaar lang gerijpt in een vat. Op elke whiskeyfles moet altijd het land van herkomst worden vermeld. Dit betekent niet dat de ingrediënten hier ook vandaan komen. Zo kan bijvoorbeeld graan in een ander land zijn geproduceerd.

 

Er zijn zoveel verschillende soorten whiskey’s die op diverse manieren worden gebrouwen, dat je deze in kan delen in verschillende profielen. Zo is het makkelijker om smaken te herkennen en kun je makkelijk je weg vinden in de whiskey die het beste bij jouw smaak past.

 

Dit zijn de bekendste soorten whiskey:

 

Blended whiskey

Deze whiskey is een van de meeste gedronken en gemaakte whiskey’s ter wereld. Deze whiskey is een combinatie van grain whiskey, gestookt uit mais of tarwe in een ‘column still’. Na het rijpingsproces wordt hier ook single malt aan toegevoegd. Het is een grote kunst om de juiste Malt te vinden die bij grain whiskey hoort. Er bestaat een malt classificatiesysteem die hulp biedt bij het samenstellen van een bepaalde blend. De echte experts doen dit zonder hulpmiddelen en gebruiken hiervoor de ouderwetse manier; namelijk hun eigen neus. Ze zeggen ook wel eens “Whiskey stoken is een ambacht, whiskey blenden is een kunst”.

 

Smaken zijn voornamelijk:

Een wat zachtere en minder rokerige variant. Dit maakt het vaak gangbaar voor een beginnende whiskydrinker.

 

Aantal bekende Blended Whiskey merken:

Johnnie Walker, Ballantine en Chivas brothers.

 

Single malt

Om een single malt te maken heb je eigenlijk maar vier ingrediënten nodig: gerst, water, gist en energie. Single malt worden gedistilleerd in pot stills (dit zijn grote koperen ketels). De belangrijkste regel is dat het afkomstig is van één distilleerderij, en mag niet worden gecombineerd met whiskey van andere distilleerderijen.

 

Smaken zijn voornamelijk

Zacht en niet rokerig.

 

Een aantal bekende single malts

Cardu, Oban

 

Pot still Whiskey

Dit is een type whiskey dat uit Ierland komt. Het wordt gemaakt uit een gemixte mash van gemoute en ongemoute gerst gedistilleerd in een pot still.

Single still: er wordt één type gerst gebruikt, allen van dezelfde locatie. Ook is er grain, een combinatie van gemoute gerst en ongemoute gerst (tarwe of maïs).

 

Smaken zijn voornamelijk

Kruidiger en net iets steviger van textuur dankzij de toegevoegde rauwe gerst.

 

Aantal bekende pot still

Writers, Redbreast

 

Bourbon

Dit is een typisch Amerikaanse whiskey, wordt gestookt met minimaal 51% maïs en eventueel kunnen er andere granen aan worden toegevoegd. Bourbon mag na distillatie gelijk gebotteld worden. Dat maakt dit drankje ook zo goedkoop om te produceren. Straight bourbon daartegen moet wel minimaal twee jaar worden gerijpt.

 

Smaken zijn voornamelijk

Erg zoet; karamel smaak. Andere kenmerkende smaken zijn: kaneel en nootmuskaat.

 

Aantal bekende bourbon

Jim Bean, Four Roses

 

Corn whiskey

Zoeter dan dit kun je niet krijgen. Hier zit namelijk minimaal 80% maïs in. Ook hiervoor is het rijpingsproces een stuk korter: 30 dagen. Er is zelfs een merk dat niet gerijpt is in een houten vat en daardoor helemaal geen kleur heeft. Dit drankje heet Moonshine en was een illegale gestookte whiskey tijdens de tijd dat er een drooglegging was in Amerika.

 

Smaken zijn voornamelijk

Spirit en veel maïs gevolgd door gekookte mash

 

Aantal bekende Corn Whiskey

Georgia Moon Shine On Corn Whiskey.

 

Rye Whiskey

Een groot verschil met andere whiskey is dat hier het hoofdingrediënt rogge (51%) is. Ook dit is net als Bourbon een typisch Amerikaans drankje dat voornamelijk uit Kentucky komt. Rye whiskey wordt minimaal twee jaar gerijpt in een eikenhouten vat.

 

Smaken zijn voornamelijk

Krachtig karakter en kruidige smaak.

 

Aantal bekende Rye whiskey

Bulleit Rye, Millstone Rye

 

Wheat Whiskey

Ook bij deze whiskey is het basisingrediënt heel anders dan de standaard whiskey. Men gebruikt hier voornamelijk tarwe. Deze whiskey wordt nauwelijks gemaakt vanwege het lastige proces om het te produceren.

 

Smaken zijn voornamelijk

Heel zacht

 

Aantal bekende Wheat whiskey

Bernheim

 

Double barrel Whiskey

Wordt eerst gerijpt in ex-bourbon vaten, vervolgens in ex-Oloroso vaten.

 

Smaken zijn voornamelijk:

Zoet, romig en licht kruidig.