Tomintoul Whisky, kwaliteitsmerk uit een echte whiskystreek

Deze regio in het noordoosten van Schotland was vroeger berucht. Er vond veel veediefstal plaats, er waren veel illegale whiskystokerijen en er werd volop gesmokkeld. Hertog Alexander Gordon besloot dat hier iets aan moest worden gedaan. In 1775 stichtte hij het dorp Tomintoul. Dit moest een modeldorpje worden. De inwoners moesten zich niet met zondige zaken bezighouden. Er werd gestimuleerd dat de bevolking zich qua werk vooral zou richten op het spinnen van garen. Ruim twintig jaar later werd er een inventarisatie gehouden. Hoe ging het nu met het modeldorp? Helaas, van alle hooggestemde idealen was weinig gerealiseerd. De garenproductie was in het dorp nooit op grootse wijze van de grond gekomen. Vele tientallen gezinnen hielden zich vooral bezig met het illegaal stoken en verhandelen van whisky. Er was geen twijfel over mogelijk wat de grootste gezamenlijke hobby was van de inwoners in dit gebied: whisky drinken.

Dit dorp op de Schotse Hooglanden is sindsdien altijd een echt whiskydorp gebleven. Sinds 1904 bevindt zich hier het Whisky Castle, een gigantische winkel waar ontzettend veel verschillende merken van deze drank te koop zijn.  

Tomintoul Distillery

De whisky die naar het dorp Tomintoul vernoemd is wordt overigens niet in deze plaats zelf geproduceerd. De Tomintoul Distillery bevindt zich ruim 9 kilometer ten noorden van dit dorp in het gehucht Kirkmichael (Moray). Deze distilleerderij bestaat sinds 1964. In 2009 haalde dit bedrijf het Guinness Book of World Records. Ze produceerden toen namelijk de grootste fles whisky ter wereld. Er zat maar liefst 105,3 liter in die fles. Voor de productie van al hun whisky gebruikt de distilleerderij water uit een bron genaamd de Ballantruan Spring, die zich nabij de fabriek bevindt in de Hills of Cromdale. De zuiverheid van het water uit die bron is veelvuldig geprezen.

Bedevaart voor whiskyliefhebbers: Whisky Trail

Tomintoul ligt in de regio Speyside. In deze streek wordt maar liefst 50 procent van alle Schotse single malt whisky geproduceerd, waaronder befaamde merken zoals The Glenlivet en Glenfiddich. Veel fanatieke liefhebbers van deze drank gaan daarom op bedevaart naar deze regio. Er is een toeristische route voor hen uitgestippeld, genaamd de Whisky Trail. Sommige whiskyliefhebbers ondernemen als ware pelgrims deze route zelfs grotendeels te voet. Per dag loopt men dan gemiddeld circa 25 kilometer. De wandelroute gaat voor een belangrijk deel over heuvels van de Schotse Hooglanden. Er wordt aangeraden om onderweg niet te veel whisky te drinken, omdat de tocht dan wel erg zwaar wordt. Het zal niet makkelijk zijn voor ware liefhebbers om zich onderweg in te houden. Tijdens de tocht komen de pelgrims immers langs allerlei plekken die interessant zijn voor whiskyliefhebbers. Ze bezoeken bijvoorbeeld diverse distilleerderijen waarin demonstraties en proeverijen plaatsvinden. De Tomintoul Distillery behoort overigens niet tot de distilleerderijen die voor de toeristen automatisch toegankelijk zijn. De beroemdste fles van deze fabriek, de grootste whiskyfles ter wereld, was wel jarenlang een onderdeel van de Whisky Trail. Die fles was echter niet in de distilleerderij, maar in het Whisky Castle te bewonderen. Daar kwam een einde aan in 2019, toen deze gigantische fles tijdens een online veiling verkocht werd voor 15.000 pond.

Tomintoul 10 years

Wat zijn mooie voorbeelden van types whisky die door deze distilleerderij op de markt worden gebracht? Een populair voorbeeld is de Tomintoul 10 years. Het alcoholpercentage hiervan is 40 procent. De kleur van deze single malt whisky is licht goud. Tomintoul 10 is een elegante whisky met een lange afdronk. In de verfijnde smaak is een vleug vanille te herkennen. De geur doet enigszins denken aan rozijnen en toffee.

Tomintoul 16 years

Een andere mooie whisky van dit merk is de Tomintoul 16 years. Deze whisky is eveneens gebotteld op een alcoholpercentage van 40 procent. De kleur van de drank is amber. Het wordt beschouwd als een relatief zachte whisky met een volle smaak. Liefhebbers herkennen bij het proeven van deze single malt whisky onder meer citrusvruchten, noten, toffee en mint. Tomintoul 16 heeft een middellange, kruidige afdronk.