The Famous Grouse

Famous Grouse is één van de bekendste whisky soorten uit de Schotse Highlands. Al vanaf 1800 wordt hier volgens oud familierecept whisky gestookt. De slogan The Famous Grouse, Finest Scotch Whisky, is al sinds jaar en dag aan dit merk verbonden. De drang naar perfectie bij Famous Grouse is groot. Een fles die de distilleerderij verlaat is niet minder dan 6.000 keer gecontroleerd. Alleen op deze manier kan de Famous Grouse distillery de hoge kwaliteit waar het al jaren op boogt garanderen. Deze whisky dankt zijn naam aan een vogel, de Red Grouse. Deze staat al sinds mensenheugenis op het etiket van de flessen whisky. Famous Grouse is een blended whisky, deze wordt samengesteld uit verschillende single malts. Twee bekende malts die voor Famous Grouse gebruikt worden zijn The Macallan en Highland Park. Deze twee merken staan in de top 5 van de 100 beste malt whisky’s ter wereld.

De geschiedenis van The Famous Grouse

Al rond 1800 begon Matthew Gloag met de productie van whisky. Samen met zijn zonen voorzag hij de edelen die in de Schotse Highlands kwamen jagen en vissen van zijn uitstekende whisky. De productie kwam professioneel op gang onder leiding van William Gloag, die het bedrijf vanaf 1860 ging leiden. In 1896 nam zijn zoon Matthew het bedrijf over. Onder zijn leiding werd gestart met het brouwen van The Famous Grouse zoals we die nu kennen. Aanvankelijk heette de whisky ‘The Grouse Brand’. Vanwege de populariteit veranderde de naam na enkele jaren als vanzelf in Famous Grouse. Kenmerkend voor deze whisky is het ‘huwelijk’, waarbij de verschillende single malts die voor de blend worden gebruikt na het samenvoegen gedurende zes maanden ‘op vat gelegd’. Dit zorgt voor de befaamde milde smaak van deze whisky.

De Red Grouse

De Famous Grouse whisky dankt zijn naam aan de Red Grouse vogel. De Red Grouse is een vogel die alleen in Schotland voorkomt. Het Schotse sneeuwhoen, zoals de Nederlandse naam luidt, prijkt op het etiket van alle flessen Famous Grouse die worden gebotteld. De originele tekening van de vogel werd gemaakt door Philippa, de dochter van Matthew Gloag, aan het eind van de 19e eeuw het whiskymerk definitief op de kaart zette.

Een mooie Famous Grouse aanbieding

Het doel van Famous Grouse is altijd geweest om een lekkere whisky op de markt te brengen voor een aantrekkelijke prijs. Een Famous Grouse aanbieding is dan ook altijd prettig geprijsd. Er zijn diverse speciale edities verkrijgbaar, waaronder een editie die 16 jaar gerijpt is op zowel sherry- als bourbon vaten en die uit vijf verschillende malt whisky’s bestaat. Als je kennis wilt maken met whisky dan is Famous Grouse een prima start. Maar ook de ervaren whisky liefhebber zal dit merk altijd kunnen waarderen. The Famous Grouse blended Scotch Whisky is niet voor iets één van de populairste merken whisky ter wereld.