Talisker

De distilleerderij van Talisker is gevestigd in het Schotse Carbost, op het bekende eiland Skye. Deze whisky maakt deel uit van de 6 Classic Malts of Scotland. Andere whisky’s die op deze erelijst staan zijn onder andere Dalwhinnie, Oban e Glenkinchie. Deze whisky merken worden vaak naast elkaar uitgestald in slijterijen en bars om mensen kennis te laten maken met de beste whisky van Schotland. De bedenker van deze lijst is United Distillers van de Diageo groep, de producent van deze merken, waaronder dus ook Talisker. Onder andere het bekende merk Johnnie Walker gebruikt Talisker voor het maken van hun blended whisky.

De geschiedenis van Talisker

De Talisker distillery werd opgericht in 1830 en is daarmee één van de oudste in Schotland. De broers Hugh en Kenneth MacAskill bouwen de distilleerderij aan de oever van Loch Harport, ondanks felle protesten van de plaatselijke geestelijkheid. De broers stoken er hun whisky totdat het bedrijf in 1857 wordt verpacht aan Donald McLellan. Lang duurt dit echter niet, want al in 1863 gaat McLellan failliet. Hij draagt de pacht in 1866 over aan John Anderson, die het bedrijf graag wil voortzetten omdat hij van mening is dat Talisker whisky de allerbeste ter wereld is.

Talisker zorgt voor werkgelegenheid in de regio

De zaken gaan goed in de Talisker distillery en daarom wordt er een speciale pier en tramlijn aangelegd. Er wordt geïnvesteerd in woningen voor de arbeiders. De distilleerderij is inmiddels opnieuw in andere handen overgegaan en er wordt flink geïnvesteerd om het productieproces te verbeteren. In 1916 overlijdt de eigenaar en wordt Talisker overgenomen door John Dewan & Sons en John Walker & Sons. In 1928 schakelt Talisker over van 3 keer op 2 keer destilleren, Tijdens de oorlog sluit de distilleerderij tijdelijk zijn deuren omdat er een gebrek aan gerst is. In 1960 woedt er een grote brand en worden de stills verwoest.

Talisker is een wereldwijde bestseller

Na de brand in 1960 worden de stills herbouwd in oorspronkelijke staat, ze worden dan nog steeds met kolen gestookt. In de jaren 70 sluit Talisker distillery zijn moutvloeren en betrekt zijn mout voortaan van Glen Ord Central Maltings in de Schotse Highlands, een besluit dat door meerdere distilleerders in die periode wordt genomen.

Een whisky voor echte liefhebbers

Talisker is een whisky voor echte liefhebbers. Zij zijn dan ook altijd op zoek naar Talisker aanbiedingen. Voorheen produceerde Talisker whisky voornamelijk 10 en 15 jaar oude whisky. In de 21e eeuw werd er ook een 20- en 25-jarige whisky. In april 2007 werd de 18 jarige Talisker whisky tijdens ene blinde test door Whisky Magazine uitgeroepen tot de beste ter wereld. Talisker is door zijn pittige smaak en hoge fenolgehalte een whisky voor de ervaren liefhebber.