Nikka whiskey, een stijlvolle en krachtige whiskey met Schotse roots

In 1918 reisde Masataka Taketsuru naar Schotland om alles te leren over de geheimen van het maken van whiskey. Van origine was hij sakebrouwer, maar Masataka was nieuwsgierig naar meer. Leergierig als hij was, kwam hij op de Universiteit van Glasgow al gauw alles te weten over de kunst en chemie van het whiskeydistilleren. Hij volgde stages bij drie gerenommeerde distilleerderijen, hielp bij de opstart van Yamazaki dat later Suntory werd en startte daarna zijn eigen distilleerderij. Masataka werd de grondlegger van het merk Nikka.

Nikka whisky Japanese style

Het doel van Masataka was om de Schotse wereldklasse whiskey op een authentieke manier te introduceren in Japan. Het is aan hem te danken dat de productie van de Japanse whiskey Nikka qua kwaliteit vergelijkbaar is met die van de wereldberoemde, traditionele Schotse distilleerderijen. Nikka maakt daarbij gebruik van ‘direct-heating distillation’, waarbij ze de pot stills verhitten met fijngemalen steenkool. Het is een techniek die zelfs in Schotland niet of nauwelijks meer wordt toegepast. Onder het label Nikka kwamen er uiteindelijk twee distilleerderijen in Japan, in Yoichi en in Miyagikyo. Ze zijn vanzelfsprekend zeer de moeite waard om te bezoeken en de chemie in levenden lijve te ervaren.

Nikka whiskey kopen en genieten

Nikka produceert een gevarieerde collectie Japanse whiskeys in verschillende prijscategorieën. Het vloeibare goud van Nikka valt met regelmaat in de prijzen. De 20 jaar oude whiskey Nikka Yoichi werd in 2008 al gezien als de beste single malt bij de World Whiskies Awards. In 2015 werd het merk uitgeroepen tot ‘Distiller of the Year’ bij de International Spirits Challenge. Ook Nikka from the Barrel sleept regelmatig prijzen in de wacht. De whiskey heeft een uitstekende prijs-kwaliteit verhouding en een volle, complexe smaak met een lange afdronk. De hints van fruit, kruiden en bloemen maken de whiskey betoverend lekker. Een andere prijswinnaar van Nikka is de Single Malt Whiskey Miyagikyo, een rokerige, turfachtige whiskey met een Schots karakter.

Complexe smaken en subtiele tonen

Veel van de whiskeys van Nikka hebben tonen van citrus, kruiden en noten met fruitige en turfachtige accenten. De smaken zijn perfect uitgebalanceerd en blijven je fascineren en prikkelen. De whiskeys zijn zelfs heerlijk te drinken bij je diner. Masataka’s whiskeys zijn van wereldklasse en desondanks te koop voor een goede prijs. Het merk staat uitstekend te boek en wordt wereldwijd geroemd om zijn meesterschap. Masataka heeft met zijn distilleerderijen een onuitwisbare plek ingenomen in de whiskeywereld. Een fles van Nikka mag dan ook zeker niet ontbreken in je whiskeycollectie.