Mackmyra Whiskey – Een jonge whisky met een volwassen smaak

Veel bekende whiskymerken hebben een rijke geschiedenis. Het verhaal achter de Mackmyra Whiskey is net even anders. Om te beginnen komt deze whisky niet uit het Verenigd Koninkrijk, maar staat de distilleerderij in Zweden. Daarnaast is het idee voor dit merk pas in 1998 geboren.

Van een gezamenlijk idee naar een malt whisky

Tijdens een wintersportvakantie kwam een groep vrienden bij elkaar en ieder nam een eigen fles whisky mee. Dat gaf aanleiding tot een gesprek over de mogelijkheid om zelf whisky te maken. Hoewel het met een idee begon, kreeg het langzaam steeds meer vorm en uiteindelijk werden in 1999 de vergunningen aangevraagd en afgegeven om in eigen land, Zweden, whisky te gaan maken. De naam van Mackmyra Whiskey is afkomstig van het dorp waar de distilleerderij gevestigd is.

Het rijke aroma van Mackmyra Bjorksav single malt

Drink je Mackmyra, dan proef je daar het Zweedse eikenhout in terug waar de vaten van gemaakt zijn. Daarnaast is er nog een extra accent aan de vaten toegevoegd, namelijk het hout van de Amerikaanse bourbonvaten. Maar dat is dan ook het enige buitenlandse component dat betrokken is bij het proces om deze whisky te maken. Alle ingrediënten worden lokaal of in ieder geval in Zweden ingekocht. En het filteren van het water gebeurt met veen uit een plaatselijk moeras. Ook de gerst is in Zweden geteeld. Dit alles zorgt voor een authentieke smaak van de whisky.

De verschillende soorten Mackmyra Whiskey

Mackmyra The First Edition

Deze whisky wordt in kleinere vaten gerijpt. Klein wil in dit geval zeggen dat een vat kleiner is dan honderd liter. Door deze verdeling in kleinere hoeveelheden, krijgt de totale productie tijdens het rijpingsproces meer kans om contact te maken met het vat. Dit komt de uitgebalanceerde smaak ten goede. De Makckmyra First Edition bevat 46,1% alcohol. In eerste instantie krijg je bij het inademen van de whisky de indruk dat deze vrij kruidig is. Maar tijdens het proeven ervaar je de fruitige smaak van citrusvruchten.

Mackmyra Special 10 Kaffegök

Als je een beetje goed kijkt, zie je in de naam van deze whisky het woord koffie terug. En dat kan ook wel kloppen. Want de finishing touch, en dus uiteindelijk smaakbepalend, zijn versgebrande koffiebonen. Deze proef en ruik je omdat het vat waarin deze whisky rijpt, diende als opslag voor de koffiebonen. De combinatie van de warme koffiegeur, samen met de kruidige en fruitige smaak van citrus en appel, zorgt voor een subtiele, maar heerlijke smaaksensatie.

Mackmyra Brukswhisky

Houd je van de traditionele bourbonsmaak? Dan is de Mackmyra Brukswhisky een aanrader. Deze whiskey is dus zowel in Amerikaanse vaten als op de Zweedse eik gerijpt. Dit zorgt voor een zoete smaak die niet te zwaar is. Ook bij deze whisky komen de fruitige en kruidige accenten naar voren. Dat geldt tevens voor de Mackmyra Bjorksav single malt. Deze fruitige whisky met een vleugje vanille heeft een heel eigen identiteit.

Waar kun je Mackmyra kopen?

De eerste edities van Mackmyra werden in beperkte oplages verkocht. Tegenwoordig kun je de Mackmyra Bjorksav single malt en de andere whisky’s bij de slijter kopen of online bestellen. Kies daarbij je favoriete combinatie van fruitig en kruidig met de geur van koffie of vanillesmaak voor de ultieme smaakbeleving.