Macallan

De Macallan distillery werd legaal toen toenmalig eigenaar Alexander Reid in dat jaar een vergunning kreeg om whisky te gaan stoken. Het is niet helemaal duidelijk of hij deze vergunning vrijwillig aanvroeg, maar sinds een wetswijziging in 1823 was er geen andere keuze. Hij bleef de eigenaar van de distilleerderij, totdat hij deze verkocht aan Roderick Kemp in 1892. Zijn nazaten bleven eigenaar van het merk Macallan whisky tot de overname door Highland Distillers in 1996. Het bedrijf werd in de 20e eeuw flink uitgebreid. Van 2 naar 5 stills in 1954 en in 1965 werd er een tweede stillhouse gebouwd wat goed was voor een uitbreiding met 7 stills. In de jaren 70 steeg het aantal stills naar 21.

Macallan is een belangrijke single malt whisky

Macallan is een single malt whisky. Vanwege de uitstekende kwaliteit is Macallan altijd populair geweest voor het samenstellen van blended whisky. Daarnaast richt Macallan zich de laatste decennia vooral op het bottelen van whisky die tientallen jaren gerijpt heeft. Het gaat dan niet om Macallan aanbiedingen die je bij plaatselijke slijters kunt kopen, maar om exclusieve whisky die 50 of 60 jaar heeft gerijpt. Deze flessen whisky zijn zeer gewild bij verzamelaars en echte liefhebbers die niet zomaar een glas whisky inschenken maar een whisky willen drinken waar ze oprecht van kunnen genieten.

Pas op voor fake Macallan whisky

Omdat de Macallan whisky zo exclusief werd, was dit voor sommigen aanleiding om namaak producten onder de naam Macallan op de markt te brengen. Dit was natuurlijk een doorn in het oog van de makers van de echte Macallan whisky. Vandaag de dag is er gelukkig een goede en betrouwbare methode ontwikkeld om de echtheid van een fles Macallan te kunnen vaststellen. Daarnaast boorde Macallan ook nieuwe markten aan, door de whisky te gaan bottelen in andere vaten, onder andere voormalige sherry vaten, een techniek die door meer stokerijen wordt toegepast. Dit resulteerde in een lichtere whisky die meer toegankelijk werd bevonden. Hoewel de echte fans van de oorspronkelijke Macallan aanbiedingen hiertegen protesteerde leverde het vele nieuwe klanten wereldwijd op.

Een nieuwe distilleerderij opent in 2018

Macallan besloot in 2008 het tweede stillhouse weer in gebruik te nemen. Vervolgens werd in 2013 aangekondigd dat er een compleet nieuwe distilleerderij zou worden gebouwd. Met de bouw werd in 2017 begonnen en in 2018 werd het nieuwe bedrijf opgeleverd. De kosten, aanvankelijk geraamd op 100 miljoen Engelse Pond, kwamen uiteindelijk uit op 140 miljoen Pond. Maar met het nieuwe bedrijf is Macallan whisky klaar voor de toekomst en kan er ook de komende decennia op de huidige schaal whisky worden geproduceerd en is er daarnaast ruimte voor uitbreiding.