Laphroaig

Het whisky merk Laphroaig is afkomstig uit Schotland. De broers Alex en Donald Johnston richtten het merk in 1815 op. Zij waren op Islay gaan wonen na de Jacobitische opstand, die voor hun familie niet goed was uitgepakt. Hun oorspronkelijke naam was McDonald, maar die lieten ze officieel wijzigen. De distilleerderij bleef in handen van de familie tot 1954. De toenmalige eigenaar stierf echter kinderloos en liet daarop het bedrijf na aan één van de managers. Na verschillende overnames in de e eeuw kwam het bedrijf uiteindelijk in handen van Fortune Brands in 2005.

De smaak van Laphroaig whisky

Laphroaig whisky is een whisky met een zeer unieke smaak. Deze smaak maakt het merk geliefd bij de echte kenners en liefhebbers. De Laphroaig whisky wordt meestal verkocht na een rijping van 10 jaar, maar er zijn ook varianten van 18 jaar oud. Verzamelaars met een flinke beurs tikken soms een Laphroaig whisky op de kop van 30 of 40 jaar oud. Ook deze oude varianten worden wel gedronken, maar uiteraard alleen bij zeer bijzondere gelegenheden. Laphroaig whisky probeert de authentieke smaak van whisky zoals die was aan her begin van de vorige eeuw terug te krijgen door de whisky te bottelen in kleinere vaten.

Rijping in speciale vaten

De Laphroaig distilleerderij doet verschillende proeven met het rijpen van de whisky. Hiervoor worden onder andere sherryvaten gebruikt om een unieke zoete smaak te bereiken. Laphroaig whisky is om die reden, en ook vanwege de aantrekkelijke Laphroaig aanbiedingen, erg geliefd bij een breed publiek. De whisky wordt verkocht voor een gemiddelde prijs. Natuurlijk zijn er bijzondere bottelingen waarvoor je meer betaalt, maar gemiddeld genomen is deze whisky zeer betaalbaar.

Koninklijke goedkeuring voor Laphroaig

Meerdere whisky merken hebben in de loop der jaren koninklijke goedkeuring gekregen. Dit is mede bedoeld om het merk als erfgoed voor in dit geval Schotland te beschermen. :Ook Laphroaig viel deze eer te beurt in 1994. Kroonprins Charles kwam persoonlijk naar de distilleerderij om de koninklijke goedkeuring te overhandigen. Uiteraard is het bedrijf vereerd met deze erkenning. Desondanks doet Laphroaig nog steeds zijn best om de whisky verder te ontwikkelen en mooie Laphroaig aanbiedingen voor de echte liefhebber op de markt te brengen. Vandaag de dag exporteert Laphroaig zijn whisky over de hele wereld. Niet alleen in Schotland en de rest van Europa is de whisky te koop, maar ook in Amerika en Azië. Het bedrijf werd in de 21e eeuw overgenomen door een Japanse ondernemer die de groei verder wil uitbreiden.