Lagavulin

Het beste uit de baai van Islay

Onder het motto ‘Legendes hebben tijd nodig om te rijpen’, produceert de Lagavulin distillery zijn rokerige whisky die intens en rijk is aan smaak. Reeds meer dan 200 jaar, wordt in de pittoreske baai van Islay, de Lagavulin whiskey gestookt naar aloude tradities. Schotser dan deze godendrank zal het echt niet worden, alhoewel…

Je zou het zelf nooit kunnen verzinnen maar, de oorsprong van de trots van Schotland ligt in Griekenland. Het waren namelijk Griekse zeelui die als eersten, een slordige 2500 jaren terug, zeewater stookten om zuiver drinkwater te verkrijgen. Een goede 400 jaar later kwam men op het idee om wijn te gaan distilleren om ‘de geest’ er uit te halen en te gebruiken om te ontsnappen aan het harde bestaan. Single malt Schotse whisky is in feite een lesje in evolutie, ambacht, spitsvondigheid en de toevallige gevolgen ervan. Lang en boeiend verhaal kort; de verantwoordelijken voor het hele wetenschappelijke proces en experimenten met distilleren, waren de Arabieren en Perzen uit de negende en tiende eeuw, op zoek naar een levenselixer.

Optocht naar het Westen

Tijdens de Renaissance, zo rond de twaalfde tot veertiende eeuw, kwam de kunst van het distilleren afgezakt naar het Westen. Na het uitbreken van de pest ging men op alle mogelijke manieren op zoek naar nieuwe medicijnen en het distilleren van kruidendrankjes werd vaak gebruikt. Omdat deze drankjes alcoholisch waren, was de Kerk afkerig maar, naarmate het duidelijk werd dat men met deze brouwsels bepaalde ziekten kon genezen, verdween de afkeer. De kruidentuinen van kloosters, stonden vol met bruikbare ingrediënten en de bewoners werden aangemoedigd om deze te gebruiken om zelf gedistilleerde dranken te maken.

Lagavulin, whiskey op z'n best

De karakteristieke whiskey smaak komt nagenoeg altijd van het contact met vaten, gemaakt uit eik. En ook al bereikt elk soort whiskey, op een bepaald moment, het hoogste rijpingspunt, ook voor Lagavulin geldt; hoe jonger de whiskey, hoe meer distilleerderij karakter, hoe ouder de whiskey, hoe meer invloed van het vat. Maar, daar is lang niet alles mee gezegd. De rokerige smaak wordt vaak verschillend ervaren en kan men onderbrengen in twee categorieën; het frisse houtachtige en de meer aardse turf smaak. Lagavulin whiskey begint met een subtiele rokerige smaak met tannines van chocolade. Als je even wacht, dringt een smaak van gedroogde noten zich op de voorgrond die intens het gehemelte blijft strelen. Dit is één van de kenmerken van de brouwsels uit de Lagavulin distillery.
De Lagavulin distillers edition daarentegen, is fruitiger van smaak maar taai. Een subtiele mengeling van jodium en rook, komen vrij bij de afdronk en echte genieters van whiskey ervaren een toets van tabak, chocolade en hooi. De typische turfsmaak is bij deze Lagavulin distillers edition niet zo intens.

Lagavulin aanbieding

Een whiskey merk met een rijke geschiedenis als Lagavulin heeft in overeenstemming een niet al te groot assortiment maar, elke fles die je opent is gegarandeerd een heerlijke belevenis. Met leeftijden van 8, 12, 13 en 16 jaar is er voor elke liefhebber de gepaste whiskey. Aangevuld met de jaarlijkse distillers editions is het al bij al een mooi gamma en kun je werkelijk alle kanten uit met deze Lagavulin aanbieding.