Elke whiskeyliefheber heeft ongetwijfeld al van Jura Whiskey gehoord, een van de populairste en meest unieke whisky's die er bestaan. Deze whiskey heeft heel wat te bieden op het vlak van smaak maar de context en oorsprong van het distilleren van deze drank zijn minstens even interessant.

De oorsprong van Jura Whisky

Jura Whisky Single Malt wordt gedistilleerd op het Jura Eiland, dat zich op zo'n 25 mijl van Schotland bevindt en zich kenmerkt door de aanwezigheid van ruige bergen, grote meren en ongerepte natuurgebieden. Om nog maar van een stormachtige zee te zwijgen, die het eiland omringt.

Op het eiland valt, naast de Jura Whiskey distilleerderij, eigenlijk niet zo veel te vinden. Een handvol winkels en zelfs niet meer dan één weg. Daarbij zijn er meer herten in de directe omgeving te vinden dan mensen en de meesten daarvan werken dan ook nog eens in de distilleerderij zelf.

Hoewel Jura Single Malt scotch whisky al langer bestaat, werd de productiemethode voor deze drank in het jaar 2018 verfijnd en dat brengt een unieke smaak en uitstekende kwaliteit met zich mee. Het resultaat is een Jura Whisky single malt die nergens anders ter wereld te vinden is. En de plaatselijke community is daar terecht trots op.

Een gezamenlijk doel in een Schotse distilleerderij

De eilandbewoners van Jura Eiland zijn zowel vindingrijk als vastberaden en slaan de handen al jaren lang in mekaar om een van de beste whisky's van de wereld te produceren. De  distilleerderij werd in 1810 opgericht en kwam aan het einde van de 19e eeuw even tot stilstand.

Tijdens deze stille jaren en de twee wereldoorlogen die later kwamen, kon het vuur van de harten van de Diurachs, de inwoners van het eiland, echter niet worden gedoofd. In het jaar 1963 werden de deuren van de distilleerderij opnieuw geopend en kon de productie van deze heerlijke, wereldbekende drank verder gaan.

De Jura 'signature smoke'

De Isle Of Jura Whiskey kenmerkt zich op veel vlakken en een daarvan is ongetwijfeld de licht rokerige ondertonen, die in zekere zin doen denken aan de onstuimigheid van de zee rond het eiland. In het oosten vind je dan weer wat meer rust en vree en die zachtheid is ongetwijfeld ook aanwezig in de Jura Whiskey, zoals het een échte Highland Whiskey beaamt. Door de unieke combinatie van deze twee contrasten verkrijgt de drank een unieke textuur en smaak die heel wat whiskyliefhebbers kan bekoren.

Jura Whiskey van verschillende leeftijden

Zoals dat bij de meeste whiskey's het geval is, kan je ook de Jura whisky kopen in verschillende leeftijden. De Jura 10-years is bijvoorbeeld in ex-bourbonvaten gedistilleerd en geeft een geur af die doet denken aan vanille en zwarte peper en een smaak als die van nectarines, gember en koffie.

De Jura 18-years is dan weer iets rijper en voller van smaak, mede dankzij een narijping in ex-rodewijnvaten. De geur van rood fruit, kaneel en toffe wordt aangevuld met een unieke smaak die aan frambozen, bessen, aardbeiden en chocolade doet denken.

Een andere populaire variant van de Jura Whisky is de 'Journey', die eerder toegankelijk is van smaak en subtiel van karakter. De zachte tonen van kruiden en vanille worden dankzij het rijpingsproces in ex-bourbonvatten nog sterker. Hierdoor verkrijgt men een unieke combinatie van vanille, banaan, kokos en pecannoten, aangevuld met peer en kaneel. De licht-rokigere tonen die zo typerend zijn voor deze whiskey komen ver in de achtergrond ook geleidelijk aan naar voren.

Jura Whisky kopen bij de bron

Jura Whisky kopen bij een gerenommeerd verdeler is een goede manier om zeker te zijn van kwaliteit. De distilleerderij op het Jura eiland garandeert een unieke combinatie van bestanddelen en dus ook een origineel smaak en textuur, geur.