Jim Beam

Kentucky's trots, de bourbon van Jim Beam

In Clermont Kentucky, de ‘bluegrass state’ van Amerika, ligt de thuishaven van de wereldbefaamde Jim Beam bourbon whisky. Niet minder dan zeven generaties hebben mee gebouwd aan het succes van dit merk. De naam kreeg hij als ode aan James B. Beam, de man die na de drooglegging, de stokerij volledig herbouwde.

Een scheutje geschiedenis van Jim Beam

Aan het eind van de 18de eeuw, bij de grote migratiestroom naar Amerika, emigreerde ook de Duitse familie Böhm die het geluk ging zoeken in de nieuwe wereld. Ze vonden in Clermont Kentucky een nieuwe thuis en veranderden hun familienaam in het meer Amerikaans klinkende ‘Beam’. Jacob Beam, de pionier whiskystoker, bracht zijn eerste maïswhisky op de markt die hij ‘Old Jake Beam Sour Mash’ noemde. Het was het jaar 1795 en het zou duren tot 1820 voor hij het roer overdroeg aan zijn zoon David.
Omdat, in die tijd, de industriële revolutie op gang kwam, verhuisde hij de stokerij naar Nelson County waar het bedrijf kon profiteren van het spoorwegen netwerk die alle staten met elkaar verbonden. Met bottelen begon men pas rond 1880, voordien kwamen klanten hun gegeerde Jim Beam whiskey kopen in zelf meegebrachte kannen en kruiken. Vanaf die tijd veroverde het bedrijf ook de nationale markt onder de naam ‘Old Tub’.

Het tragische lot van vuurwater

Jaren later, op 4 augustus 2003 gingen maar liefst 15.000 vaten Jim Beam whiskey in rook op bij een brand die het verouderde magazijn verwoestte. Het was niet enkel desastreus voor de lekkere whiskey die brandend in een dichtbijgelegen kreek stroomde maar ook voor de 19.000 vissen die door dit tragische ongeluk het leven lieten.
Een aantal jaren later ging de stokerij opnieuw in vlammen op maar deze keer door kwaad opzet. Dit keer was de schade nog erger want zo’n 45.000 vaten Jim Beam whiskey konden niet meer gered worden. De schade voor het ecosysteem bleef beperkt omdat men, na de vorige brand, beslist had om niet meer te blussen met water en alles gewoon te laten opbranden. Het trieste kostenplaatje bedroeg om en bij de 45 miljoen.

Smaken verschillen

Naast de authentieke Jim Beam bourbon heeft het merk ook een zoetere versie, de Jim Beam Honey. Echt zoet kun je deze telg van Jim Beam niet noemen maar, de perfect gebalanceerde mengeling met nét genoeg bijenhoning creëert een unieke zachte zoetheid. Een Jim Beam aanbieding waarmee je alle kanten uit kunt; van het pure whiskey proeven tot de heerlijkste cocktails, verrijkt met Jim Beam honey. Hou je van experimenteren met smaken en ben je op zoek naar een andere zoeterige Jim Beam aanbieding, dan zijn de Peach, Apple of Vanilla wellicht kanshebbers om uitgeroepen te worden tot jouw meest favoriete drankje.

Hoe wordt Jim Beam whiskey gemaakt

Distilleerders van Bourbon whiskey moeten zich houden aan strikte overheidsregels waarin alles is vastgelegd als het gaat om verhoudingen en procentjes. Alles begint met het filteren van water door een kalksteenplank. Na het malen van de mout, rogge en maïs wordt deze pulp gekookt en gestort in grote vaten. De giststam, die al gebruikt wordt sinds het einde van de drooglegging, is nog steeds dezelfde en wordt toegevoegd om het fermentatieproces op gang te brengen. Om elk vat Jim Beam bourbon dezelfde consistentie te geven gebruikt men ‘setback’, een deel van de vorige gisting.
Na afkoeling tot ongeveer 60 à 70°, zet men een tweede fermentatie in gang. In deze fase lijkt het vocht meer op bier dan op whiskey maar na verwarming tot 200°, waarbij de damp wordt opgevangen, verkrijgt men het hoge alcoholgehalte van deze fantastische whiskey.