Highland park

Highland park, de geest van een Viking

Dat de Highland Park Whiskey distilleerderij streeft naar een harmonieuze balans tussen smaak en genot, stamt nog uit de tijd van de Vikings. Het motto van hun voorvaderen, die duizend jaar geleden het land bevolkten, was dat enkel iets waard was waar je moeite voor moest doen. Dingen die spontaan op je pad komen hebben nooit zoveel waarde. Een vis smaakt lekkerder nadat je hem zelf ving en bij whiskey is het net zo. Als je, na een dag hard werken, een glas whiskey verdiend hebt, zal je er dubbel zo hard van kunnen genieten. Dat is één van de redenen waarom de stokerij gevestigd is op een eiland dat regelmatig geteisterd wordt door hevige stormen. Vikingen streefden naar harmonie met de omgeving zodat alles in evenwicht kwam.

De Highlandpark 10, Highland park 12 en Highland Park 18 zijn dan ook het resultaat van hard labeur, zelfopoffering en een ongekende gedrevenheid om een goed product te maken. De vastberadenheid van een Viking, zijn toewijding en oprecht liefde smelten samen in de prima single malts die ze creëren.

Versteend verleden

Al sinds 1798 houdt men vast aan vijf belangrijke pijlers in het productieproces. De 'sluitstenen' waarop het jaartal vermeld stond van de constructie en, die door steenhouwers boven aan de boog inmetselden, zijn de mijlpalen van het bedrijf. Zonder deze sluitstenen zou Highland Park Whiskey niet zijn wat hij nu is. In hun streven naar harmonie, op de wijze dat de Vikings het deden, houdt men zich vast aan vijf pijlers in het productieproces. Elke pijler staat voor een niet aflatende toewijding, hard labeur en een vakkennis om u tegen te zeggen.

Creatief stoken

Omdat men bij de distilleerderij van Highland Park dol is op legenden, is dit te merken aan de verschillende soorten whisky die er gestookt wordt. Hun Master Whisky makers krijgen dan ook carte blanche als het gaat om experimenteren met alle aspecten van smaak.
Deze vrijheid resulteert in verscheidene sublieme whisky's die vaak als 'limited edition' op de markt komen. Klinkende namen als Valkyrie, Valknut en Fire Edition roepen herinneringen op aan het turbulente bestaan van de oude Vikings. Op deze manier ontstond ook de Highland Park Dragon Legend en, zoals bij alle whisky's, schuilt achter deze naam een heel verhaal.

Highland Park Dragon Legend

Zoals de oude legende vertelt, won de Viking krijger Sigurd, de strijd tegen een boosaardige slangendraak. Hierdoor werd hij één van de grootste helden die Noorwegen ooit kende. De Dragon Legend is gewaagd en niet conventioneel, net als de krijger zelf. Het uitgesproken aroma van deze whiskey komt van de houtloze turf, die gewonnen wordt op Hobbister Moor, en na een lang rijpingsproces in eiken vaten die gekruid werden met sherry. Met 12 jaar is deze whisky, qua smaak, volledig in harmonie en onthult tijdens het drinken ervan, toetsen van vers gehakt hout, vanillevla, honing en citrus. Echt een fles die je, als echte liefhebber van een uitstekende whiskey, ooit moet gedronken hebben.

Huwbare whisky's

Eén van de cruciale aspecten van het distilleren is het huwelijksproces dat de whisky de tijd geeft om in harmonie te komen voor hij op de fles gaat. Hierin speelt tijd een grote rol en mag men niets overhaasten. Alle smaken worden samengebracht en krijgen jarenlang de tijd om zich met elkaar te verbinden, net als in een echt huwelijk. De Highlandpark 10, Highland Park 12 en Highland Park 18 zijn niet de jongste telgen van de distilleerderij. Waar andere stokers ophouden met rijpen, gaan Vikings verder en bottelen flessen die wel 30 tot 40 jaar oud zijn vooraleer ze het whiskeynest mogen verlaten.