Glen moray Whiskey

De Glen Moray Glenlivet Distillery is een distilleerderij die bekend staat om zijn hoge kwaliteit single malt Scotch whisky’s die zacht en gemakkelijk te genieten zijn. Met veel verschillende expressies beschikbaar, is er voor iedereen wel iets te genieten van deze distilleerderij. Of je nu voor het eerst whisky drinkt of een doorgewinterde kenner bent, dit is een distilleerderij die zeker op je radar moet staan.

De distilleerderij

De distilleerderij is een Schotse whisky stokerij in Elgin, Schotland. De distilleerderij werd in 1897 opgericht, door William Smith, en produceert nog altijd whisky. Glen Moray staat bekend om zijn zachte en toegankelijke smaakprofiel, waardoor het een populaire keuze is voor zowel echte whiskyliefhebbers als nieuwkomers.
De distilleerderij ligt in het hart van de Speyside regio. Deze regio is bekend om de productie van enkele van de meest beroemdste en gewilde single malt Scotch whisky’s. De regio wordt gekenmerkt door zijn schilderachtige landschappen, die de perfecte omstandigheden bieden voor het verbouwen van de gerst en andere granen die worden gebruikt om whisky te maken.
Een van de belangrijkste factoren die deze distilleerderij onderscheidt van anderen, is de waterbron die bij de productie wordt gebruikt. De distilleerderij haalt zijn water uit de rivier de Lossie. Deze staat bekend om zijn zuivere en zachte water. Deze waterbron zou bijdragen aan het zachte smaakprofiel van de whisky.
Er worden verschillende soorten vaten gebruikt om de whiskey te laten rijpen, waaronder ex-bourbonvaten, ex-sherryvaten en ex-wijnvaten. Door het gebruik van de verschillende soorten vaten, kan de distilleerderij verschillende smaakprofielen creëren. Van zoet en fruitig tot rijk en complex.

Verschillende expressies

De distilleerderij produceert een breed scala aan verschillende versies, waaronder:

 • Glen Moray Single Malt
  Dit is het vlaggenschip van de distilleerderij. Het is de meest toegankelijke whiskey van de distilleerderij. Deze wordt minimaal 10 jaar gerijpt in een combinatie van ex-bourbon en ex-sherry vaten. Het rijpingsproces geeft de whisky smaken van vanille, karamel en fruit. Hierdoor is het een veelzijdige whisky die puur, met ijs of in een cocktail kan worden gedronken.
 • Glen Moray Elgin Classic
  Deze whisky is minimaal 12 jaar gerijpt, waardoor hij een complexer smaakprofiel heeft dan de standaard Glen Moray Single Malt. De whisky wordt gerijpt in ex-bourbon en ex-sherry vaten. Hij heeft tonen van karamel, vanille en kruiden, en is een perfecte whisky voor wie op zoek is naar een meer complexe en smaakvolle ervaring.
 • Glen Moray 12 Years Old
  Deze expressie is minimaal 12 jaar gerijpt. Deze variant wordt beschouwd als een premium aanbod van de distilleerderij. De combinatie van ex-bourbon en ex-sherry vaten, zorgt voor tonen van karamel, vanille en fruit in de whisky. De Glen Moray 12 Years Old is een gebalanceerde whisky; hij biedt een soepele en plezierige drinkervaring. Het is de perfecte keuze voor whisky liefhebbers die op zoek zijn naar een hoge kwaliteit, gerijpte single malt.
 • De Glen Moray 25 Year Old
  Deze whiskey is minimaal 25 jaar gerijpt. Hierdoor heeft deze whiskey een rijk en complex smaakprofiel, met tonen van donkere chocolade, gedroogd fruit en kruiden.

Naast het basisassortiment whisky’s brengt de distilleerderij ook een aantal limited editions en special releases uit.