Four Roses

Dat whiskey stoken een kunst is, bewijst de distillery van Four Roses iedere dag. Puur vakmanschap waar nog steeds veel handwerk bij komt kijken, dat proef je. In het whiskey landschap is Four Roses bourbon echt een buitenbeentje. De ingrediënten worden al sinds meer dan een eeuw lang handmatig geselecteerd om zo de beste Four Roses Single Barrel te brouwen. Echte whiskey liefhebbers zullen dan ook geen enkele Four Roses aanbieding aan hun neus voorbij laten gaan. Reeds vanaf de eerste slok van deze in Lawrenceburg Kentucky gecreëerde kunst, zal je aangenaam verrast worden en proeven dat meesterschap deze bourbon een vaste plek verdient in je bar.

Gedreven bedrevenheid

Er is slechts één bourbon distillery die maar liefst vijf giststammen patenteerde en al deze patenten staan op naam van de Four Roses. Men combineert deze giststammen om twee individuele 'mashes' te maken waaruit tien verschillende bourbon recepten met de hand uit gemaakt worden. Men gebruikt zes stammen voor de Small Batch Select Bourbon, vier voor Small Batch Bourbon en één wordt handmatig geselecteerd die dan de Single Barrel Bourbon wordt. De smaken van deze giststammen variëren van kruidig tot een rijke fruitige smaak en elk heeft zijn eigen buitengewone karakter.

Gisten en rijzen

Tien verschillende giststammen die elk iets toevoegen aan de whiskey in wording, dat is de werkwijze de makers van Four Roses Bourbon. Door al de ingrediënten zorgvuldig door elkaar te mengen, verkrijgt men een onmetelijk verscheidenheid aan smaken. Fruit, rogge, caramel, vanille, verschillende kruiden en mint, geven met plezier hun voortreffelijke smaken aan de pulp die tot gisten gebracht wordt. Door vakmanschap en jarenlange ervaring is het voor de brouwers een koud kunstje om hieruit hun tien bijzondere gisten samen te stellen die zorgen voor deze uitzonderlijke Bourbon.

Op je gezondheid!

Meesterschap begint bij hoogwaardige ingrediënten en daarom gebruikt de distilleerderij enkel niet genetisch gemanipuleerde granen. De laatste 50 jaren wordt maïs aangekocht bij dezelfde boer. Nog voor de trucks gelost worden, ondergaat de lading een nauwkeurige controle. Ruikt hij niet lekker of is het uitzicht niet zoals gewenst, dan wordt de lading niet eens gelost. Ook de rogge moet van uitstekende kwaliteit zijn want, omdat Four Roses meer rogge gebruikt dan andere whiskey merken, kan men zich geen minderwaardige rogge veroorloven. Het derde ingrediënt, gemoute gerst, zet het zetmeel van de maïs en rogge om in suikers. Het zijn dié suikers die de gist voeden tijdens het proces van fermentatie.

Na het gisten, verwarmen, zuiveren en rusten, wordt alles twee maal gedistilleerd waarna een grondige controle gebeurt op kwaliteit en consistentie. Wanneer alle punten positief worden aangevinkt, worden speciale tankwagens gevuld en wordt de Four Roses Bourbon verscheept maar de bottelarij in Cox's Creek.

Rijpingsproces Four Roses

De Bourbon op een zachte en ongestoorde manier te laten rijpen in de eiken vaten, gebeurt in een magazijn dat slechts één etage telt. De temperaturen in Kentucky kunnen hoog oplopen waardoor het rijpingsproces kan verstoord worden. Het is daarom gemakkelijker om een consistente temperatuur te behouden wanneer er slechts één verdieping is. Wanneer de whiskey volwassen geworden is, na een tijd van rijpen en rusten, kan hij gebotteld worden. De Four Roses Single Barrel Bourbon krijgt een etiket opgeplakt dat met de hand geschreven wordt. Hierop staan o.a. het nummer van het magazijn en de locatie in het rek waar het vat zich bevond. Als ze daarna gebotteld worden, stuurt de distilleerderij alle flessen naar de verdelers om zo in het schap terecht te komen bij de Four Roses aanbieding van jouw slijter.