Dalwhinnie

De Dalwhinnie whisky wordt gestookt in de distilleerderij in de gelijknamige plaats in de buurt van Iverness. Het is de op 1 na hoogst gelegen stokerij in Schotland. De Single Malt van 15 jaar oud van Dalwhinnie staat op de lijst van Classic Malts of Scotland. De stokerij kent roerige tijden maar bestaat vandaag de dag nog steeds en produceert whisky die wereldwijd wordt gewaardeerd.

De geschiedenis van Dalwhinnie

De whisky uit het district Dalwhinnie wordt al sinds het begin van de 20e eeuw gestookt. In 1897 werd er een nieuwe distilleerderij gebouwd die aanvankelijk de naam Strathspey kreeg. De locatie van de stokerij was gelegen op de plek waar de Highland Railway en de Great North Road in Schotland elkaar kruisen. De oorspronkelijke oprichters hadden niet lang plezier van hun bedrijf, want een jaar later al werd het faillissement uitgesproken. De stokerij wordt via een veilig verkocht en krijgt vanaf dan de naam Dalwhinnie. Er volgen een aantal succesvolle jaren.

Overname door Amerikaanse investeerders

In 1905 verkoopt de eigenaar Dalwhinnie aan Amerikaanse investeerders die de single malt whisky gaan gebruiken voor de belende whisky die zij in de VS op de markt brengen. Gedurende ruim tien jaar draait de stokerij prima en worden er wereldwijd goede zaken gedaan. De Drooglegging in 1919 brengt hier verandering in. Het bedrijf wordt opnieuw verkocht, deze keer aan Macdonald, Greenlees & Williams Ltd. Deze eigenaren doen eveneens goede zaken, totdat er in 1934 een grote brand uitbreekt in de Dalwhinnie stokerij, die ervoor zorgt dat het bedrijf gedurende 4 jaar volledig stil ligt. Mede vanwege extreem koude winters duurt het lang voordat de deuren weer open kunnen. Gedurende de Tweede Wereldoorlog draait de Dalwhinnie distillery door, al zijn er uiteraard wel de nodige problemen met de distributie van de whisky en ontstaat er uiteindelijk een tekort aan gerst. In 1968 worden de moutvloeren buiten productie gesteld en in 1986 volgt een grondige renovatie van de stokerij.

Een zeer goed gewaardeerde whiskey

De echte liefhebbers zijn altijd geïnteresseerd in een aantrekkelijke Dalwhinnie aanbieding. Dalwhinnie is tot op de dag vandaag een zeer gewaardeerde whisky. Vooral de 15 jaar oude single malt is bij de kenners gewild. Er worden regelmatig bijzondere edities uitgebracht, de meeste daarvan zijn 15 jaar gerijpt. Zo is er de Winter’s Frost en de Winter’s Gold en Distillers Editions van 1997-2014 en 2003-2018. De prijs voor Dalwhinnie is gemiddeld, het is zeker niet de goedkoopste whisky, maar gezien de uitstekende kwaliteit is Dalwhinnie zijn prijs zeker waard. De meeste flessen hebben een inhoud van 70 cl. De constante kwaliteit is een belangrijke pijler waar de distilleerderij al vele decennia op kan terugvallen. Voor een mooie Dalwhinnie aanbieding kun je online prima shoppen.