Connemara

Connemara whiskey; het Ierse vloeibare goud in een fles

Geen enkel meer is zo prachtig bezongen als de meren van Connemara, gelegen in het westen van het graafschap Galway in Ierland. Deze fantastisch mooie en dun bevolkte streek is niet enkel gekend om de unieke en uitgestrekte panorama's maar ook om zijn Connemara Irish Whiskey. Echte whiskey liefhebbers waarderen de zachte en zoete rokerige smaak en complexe aroma's van turf. Die smaak bekomt men door vast te houden aan een proces dat reeds toegepast werd in de 18de eeuw. Het drogen van de gerst die gebruikt wordt om al dit lekkers te brouwen, gebeurt namelijk boven turf vuren waaraan de Connemara whiskey zijn bijzondere turfachtige smaak dankt. Het is dan ook niet verwonderlijk dat deze whiskey reeds meer dan 20 medailles in de wacht wist te slepen in tal van gerenommeerde wedstrijden voor gestookte dranken.

Onafhankelijk gedistilleerd

Connemara Irish whiskey brouwen was het antwoord van John Teeling op het verval dat hij zag bij de waardering voor Ierse whiskey in het algemeen. Teeling was een Ierse academicus en zakenman die talrijke bedrijven op zijn naam had staan. Omdat hij het monopolie wou doorbreken van de Ierse stokerijen, richtte hij de Cooley-Distillery op en heropende hij, na meer dan 50 jaar, de eens zo bedrijvige Kilbeggan stokerij. Geheid zakenman als hij was, geloofde hij in het potentieel op lange termijn als het om Ierse whiskey ging. Hij zag een bruto rendement dat 15 maal groter was dan de basiskosten en hij had inderdaad gelijk.

Hoe wordt Connemara whiskey gebrouwen

Connemara is een blend of mengeling van whisky's die 4, 6 jaar en 8 jaar oud zijn. Het verkooppraatje van het bedrijf vertelt dat de 4-jarige de whisky een bepaalde levendigheid toevoegt aan de smaak, de 8-jarige diepte aan de whisky geeft en de 6-jarige nodig is om deze samen te verbinden. Om de eerste geturfde whiskey uit Connemara Ierland te brouwen, was er een samenwerking nodig tussen Gordon Mitchell, een Schotse distilleerder, en de Cooley Distillery. Want, ook al is turf een Iers inheems product, toch had nog niemand zich eerder aan het proces van roken boven een turfvuur gewaagd. Turf is gedroogde moerasgrond en was duizenden jaren lang de belangrijkste brandstofbron voor de Ieren om hun huizen mee te verwarmen en het eten te koken. Het belangrijke bij hiskey's, die volgens dit proces gebrouwen worden, is de meting van fenolen per miljoen; een aanduiding hoeveel rook er werd toegevoegd. Grote merken van turfachtige whiskey's tonen gemiddeld 30 ppm waar Connemara whiskey een milder getal aangeeft van 13 tot 14 ppm. Dit wil zeggen dat het element rook zeker aanwezig is maar meer in een ondersteunende dan centrale rol bij het proeven.

Tijden veranderen

Voor de beroering in het Ierse whiskey landschap, begin 2010, kon men de Connemara whiskey aanbieding van 12 jaar oud verkrijgen die gerijpt was in sherryvaten en zwaarder geturfd waren. Sinds Kilbeggan eigenaar geworden is van de stokerij, is het niet makkelijk te voorspellen of deze speciale manier van bottelen langer zal worden gehandhaafd. Uitzonderlijk kun je op de markt nog flessen vinden bij een occasionele Connemara whiskey aanbieding voor echte liefhebbers. Maar één ding staat zeker vast: het Connemara Ierland zal met zijn label altijd smaakvolle en unieke whisky blijven produceren.