Caol Ila

De Caol Ila distilleerderij is gevestigd in Port Askaigh op het eiland Islay in Schotland. Er wordt een single malt Schotse whisky geproduceerd die in de loop der jaren zich kon verheugen in grote populariteit. De oprichter is Hector Henderson, die op het moment dat hij de Caol Ila distillery oprichtte, al een bedrijf in het Schotse Glasgow had. Caol Ila betekent ‘Sound of Islay’ in het Gaelic, de officiële taal in Schotland.

De geschiedenis van Caol Ila

Na de oprichting in 1846 gingen de zaken goed. Dat bleef zo toen het bedrijf in 1863 werd overgenomen door Bulloch Lade & Co. Rond 1880 had de Caol Ila een eigen pier waar stoomschepen aanlegden om voorraden af te leveren en de Caol Ila whisky in te laden om deze naar het vasteland te vervoeren. The Distiller’s Company krijgt in 1927 een meerderheidsbelang bij Caol Ila. Hiervoor was het bedrijf al verschillende keren van eigenaar gewisseld. Het duurt echter tot 1934 voordat er weer Caol Ila whisky wordt geproduceerd. Als in 1939 de Tweede Wereldoorlog uitbreekt moet de distilleerderij twee jaar later noodgedwongen sluiten vanwege een tekort aan gerst en mankracht.

Grote vraag naar blended whisky

Om te kunnen voldoen aan de groeiende vraag naar blended whisky wordt de Caol Ila distillery in de jaren 70 van de vorige eeuw grondig verbouwd en uitgebreid. De productie gaat van twee naar zes stills. Caol Ila is sinds de jaren 70 de grootste distilleerderij op Islay. Er is wereldwijd veel vraag naar Schotse whisky vanwege de uitstekende kwaliteit en hier profiteert uiteraard ook Caol Ila van. Het water dat nodig is voor het brouwen van Caol Ila whisky komt uit Loch Nam Ban, een meertje dat via pijpleidingen rechtstreeks met de distilleerderij verbonden is. Het meer wordt gevoed met regenwater dat na diverse zuiveringen voor de whisky wordt gebruikt.

Op zoek naar Caol Ila whisky aanbiedingen

Als je graag kennis wilt maken met één van de beste Schotse whisky dan kun je online kiezen voor mooie Caol Ila aanbiedingen. Er zijn verschillende versies van deze whisky te koop, onder andere een 12 en 18 jaar oude whisky. De echte liefhebber gaat voor de Caol Ila 1982 – 35 Years Old – Special Release 2018. Voor deze speciale editie betaal je wel ruim 700 euro per fles. Er zijn ook goedkopere special editions, maar ook deze zijn voor de echte liefhebber met prijzen van rond de 300 of 550 euro per fles. Wil je kennismaken met Caol Ila whisky dan zijn er ook kleine flesjes te koop, deze kun je online al bestellen voor bedragen van rond de 10 euro.