Bushmills

Bushmills Whiskey

In Noord Ierland bevindt zich de Old Bushmills distilleerderij, bekend vanwege de beroemde whiskey die hier gebotteld wordt: Bushmills. Alhoewel er verhalen zijn dat de avonturier hier in 1608 al begon met het distilleren van whiskey, en sommige folklore claimt zelfs dat er al 1276 sprake was distillatie, komt de eerste officiële aanvraag voor het distilleren van whiskey uit 1784. Dat het er nu nog is, is eigenlijk een klein wonder: van slechte jaren tijdens diverse periodes tot aan een brand 1885 die de gehele distilleerderij verwoestte, Bushmills heeft een hoop meegemaakt. Daarom is het zo knap dat ze tot op de dag van vandaag één van de beste Ierse whiskey’s van de wereld brouwen. Voordeel van Bushmills is dat ze een hoop aantal goedkope whiskey in hun assortment hebben. Zo kun je voor een redelijk prijs een aantal lekkere flessen uitproberen.

De huidige lijn van Bushmills bestaat uit blends en single malts. Een single malt is een whiskey die ontstaat door whiskey van één distilleerderij te combineren, vandaar de term single. Ook graan is een veel gebruikte basis voor deze whiskey’s. De smaken verschillen door de verscheidene wijze waarop Bushmills gerijpt wordt. Oloroso sherry vaten, ex-bourbon vaten en Amerikaanse eiken vaten kunnen allemaal gebruikt worden voor de rijping van de whiskey, soms zelfs in combinatie. Bushmills whiskeys zijn veelal te typeren door hun zachte smaak met vleugjes fruit.

Bushmills Black Bush

Verkrijgbaar in flessen van 35 CL, 70 CL en 100 CL. Een volle whiskey die gerijpt is in de Spaanse Oloroso sherry vaten die zo’n karakteristieke smaak opleveren. Daarnaast is de smaak te omschrijven als zoet door de vleugjes fruit die te bespeuren zijn in deze whiskey. De zachtheid die kenners Bushmills Black Bush toekennen ontstaat tevens door de nootachtige smaak die in deze whiskey te ontdekken valt.

Bushmills Original

De originele Bushmills, de whiskey waar het allemaal mee begon. Deze blend, gebaseerd op diverse graan whiskey’s, wordt gerijpt in Amerikaanse eiken vaten. Hierdoor ontstaat een zachte smaak doch met een krachtige afdronk die een aangenaam warm gevoel kan veroorzaken. Door de toegevoegde honing krijgt het geheel een lekkere zoete smaak.

Bushmills 10 years

Vernoemd naar de leeftijd van de jongste whiskey die zich in deze blend van malt whiskey’s bevindt. Ten minste tien jaar rijpen de whiskey’s in Amerikaanse eiken vaten of Spaanse Oloroso sherry vaten, waarna het geheel gecombineerd wordt. Dit leidt tot een milde Ierse malt die volgens de kenners ook erg lekker is in combinatie met ijs. Daarnaast zijn er fruitige tonen te herkennen.