Ardbeg is een distilleerderij gelegen aan de zuidkust van Schotland, specifiek Islay, Argyll and Bute. Hier wordt de gelijknamige whisky gebrouwd, geroemd vanwege zijn veelzijdigheid. Al sinds 1798 wordt er whisky geproduceerd in deze distilleerderij, het is bijna te typeren als een monument van de Schotse whiskyindustrie. Zoals bij de meeste Schotse whisky’s het geval is, is deze whisky te typeren als blended. Verscheidene whisky’s worden gecombineerd en samen gerijpt om een hoge kwaliteit te waarborgen en tevens er voor te zorgen dat een unieke smaak ontstaat. Deze worden veelal getypeerd door een hoge mate van rokerigheid dankzij de grote hoeveelheid turf die gebruikt wordt tijdens het creëren van deze whisky. Ben je nog niet bekend met de smaken van Ardbeg? Hou dan onze Whiskey aanbiedingen in de gaten om een paar te proeven voor een goedkope prijs.

Ardbeg Uigeadail

De Ardbeg distilleerderij bevindt zich in de buurt van Loch Uigeadail, vandaar deze voor Nederlanders toch wat aparte en moeilijk uit te spreken naam. Desalniettemin is deze whisky absoluut de moeite waard. Het is niet zonder reden dat Ardbeg Uigeadail al eens werd verkozen tot ‘Whisky van het Jaar’. Dankzij het veelvuldig en hevig gebruik van turf is de smaak erg rokerig, maar ook tonen zoals honing, siroop en kruiden zijn te bespeuren in deze blend.

Ardbeg An Oa

Naast dat Ardbeg diverse blends in zijn assortiment heeft, zoals het een Schotse distilleerderij betaamt, zijn er tevens single malts in het assortiment te vinden. Ardbeg An Oa is er daar één van, en wat voor één. Deze whisky is echt een sensatie voor de tong, zoveel smaken zijn er te proeven binnen deze drank. Melkchocola, sinaasappel, toffee, anijszaad, zoete kruiden… combineer het met de typische rokerige smaak van Ardbeg en je krijgt een heerlijke whisky die je wel moet proeven.

Ardbeg Corryvreckan

Deze 70 CL whisky komt aan zijn aparte naam dankzij de Schotse term voor de mythologische duistere krachten die geassocieerd worden met een draaikolk die zich eens in de zoveel tijd manifesteert rond het Schotse eiland Jura. Waarschijnlijk is het vergelijkbaar met de draaikolk die je ervaart wanneer je twee flessen hiervan in korte tijd verorbert. De smaak is rokerig, it goes without saying, gecombineerd met frisse tonen zoals citroen, kersen en appel. Daarnaast zijn er tonen van koffie, peper en eikenhout te bespeuren. Een unieke combinatie, dat mag wel gesteld worden.