Whiskey merken

Dankzij de grote hoeveelheid merken op het gebied van whiskey kun je soms door de bomen het bos niet meer zien. De hoeveelheid merken is erg groot, en daarnaast bevatten velen van deze merken tevens nog diverse eigen soorten. Daarom worden hieronder een aantal whiskey merken op een rij gezet, gecategoriseerd op de landen van oorsprong. Hierdoor krijg je een goed beeld van de diverse whiskey merken die op de markt te vinden zijn.

Ierse whiskey merken

Ierland is al jaren in een hevige competitie verwikkeld met Schotland met betrekking tot het land dat de beste whiskey’s brouwt. Het grootste verschil met Schotse whisky’s is het gebruik van ongemouten gerst en de unieke manier van distilleren. Dit land heeft dan ook de beschikking over een aantal grote merken op het gebied van whiskey.

Aantal bekende Ierse merken:

  • Jameson: misschien wel het bekendste Ierse whiskey merk. De 70 CL is te typeren als bijzonder zacht, ook vanwege het feit dat een rokerige smaak ontbreekt. Dit maakt deze whiskey erg toegankelijk.
  • Bushmills: heeft veelal blends en single malts in de aanbieding. Deze milde whiskey wordt veelal geaccentueerd door fruitige tonen.
  • Tullamore Dew: één van de bekendste distilleerderijen van Ierland. Zoals bijna typisch is van de Ierse whiskey’s is ook Tullamore Dew zacht. Desalniettemin zijn er vele smaken te bespeuren, citrus of andere fruitige tonen zijn niet uitzonderlijk.

Schotse whisky merken

Een ander land dat tevens gerenommeerd is om zijn whisky’s is Schotland. Nu vraag je jezelf misschien af: net schreef je nog whiskey, nu schrijf je whisky… waarom is dat? Heel simpel, om het verschil tussen de twee kracht bij te zetten wordt whiskey uit Ierland met een ‘e’ geschreven en whisky uit Schotland zonder ‘e’ ertussen.

Aantal bekende Schotse merken:

  • Johnnie Walker: misschien wel het bekendste whisky merk van de wereld. In het Schotse Kilmarnock wordt een whisky gedistilleerd die veelal te omschrijven valt als rokerig met fruitige tonen. Door de grote variatie aan whisky’s die Johnny Walker op de markt brengt, valt er altijd wel weer iets nieuws te ontdekken.
  • Chivas Regal: deze whisky wordt gebrouwen in Speyside, één van de bekendste regio’s als het gaat om het distilleren van whisky. De rokerige smaak die zo typisch is voor Schotse whisky merken is ook hierin terug te proeven.
  • Glenmorangie: dit door Louis Vitton overgenomen merk is de keus bij uitstek wanneer je houdt van een whisky met een luxe uitstraling die desalniettemin beschikt over die typische Schotse smaak.
  • Loch Lomond: single malt, blend, grain en single grain whisky’s. Authentiek Schots met toegevoegde fruitige smaken.

Nederlandse whiskey merken

Ook in Nederland worden een aantal aangename whiskey’s gedistilleerd.

Aantal bekende Nederlandse merken:

  • Millstone: deze Nederlandse whiskey is erg rokerig dankzij de vele turf die gestookt wordt tijdens de bereiding hiervan. 7 jaren wordt de whiskey gerijpt in eiken vaten van Amerikaanse afkomst.
  • Frysk Hynder: ook in Friesland weten ze maar al te goed hoe ze een aangename whiskey moeten distilleren. In diverse vaten (wijn-, cognac- en sherryvaten) wordt deze drank gerijpt, zodat een unieke en rijke smaak ontstaat die elke keer weer iets anders bevat.
  • Kalkwijck: In de distilleerderij van Kalkwijck, in de streek Twente, distilleert een whiskey die erg exclusief, maar 900 flessen wordt gemaakt. Het oostelijk veen en de rijping in Oloroso sherry vaten geven deze whiskey een unieke smaak.