Net zoals wijn en champagne is whiskey ook een drank waarvan zeldzame flessen bestaan. Het gaat dan natuurlijk niet om de whiskey die je gewoon bij de slijter of in een online winkel kunt kopen. Het gaat dan om zeldzame whiskey waarvan nog maar 1 of enkele flessen wereldwijd beschikbaar zijn. Dit zijn vaak oudere whiskey’s die vele jaren geleden al werden gebotteld. Als het om een zeldzame fles gaat vertegenwoordigt deze uiteraard ook een hoge waarde. Opdrinken is dan in veel gevallen niet meer aan de orde, ook omdat de smaak wellicht niet meer is wat die zou moeten zijn na al die jaren.
De duurste whiskey ooit
Net zoals voor kunstwerken of collectors items van bekende personen worden er soms ook voor flessen whiskey hoge prijzen betaald. De duurste whiskey die in 2019 werd geveild ging voor 1,7 miljoen onder de hamer bij een veilinghuis. Het gaat hier om de Macallan 1926, een whiskey die bij echte liefhebbers zeer gewild is. Maar voor een fles moet je dus wel heel diep in de buidel kunnen en willen tasten.
Dure whiskey’s kopen
Ook al ben je niet uit op de duurste whiskey ter wereld, dan nog blijven er genoeg dure whiskey’s over met een prijs per fles die velen laat duizelen. De duurste whiskey’s komen uit Schotland, met The Macallan Lalique 62 Year Old Single Malt als de absolute nummer 1. Voor een fles van deze Schotse whiskey uit de regio Highlands tel je bijna 45.000 euro per fles neer. Ook de nummers 2, 3 en 4 op de lijst van 25 duurste whiskey’s ter wereld komen uit Schotland. Op de vijfde plaats vinden we The Yamazaki 35 Year Old Single Malt Whisky, die wordt gebotteld in Japan en waarvoor je voor een fles ‘slechts’ iets minder dan 30.000 euro neertelt. Naast nog een enkele Japanse whiskey en Old Rip Van Winkle 25 Year Old Kentucky Straight Bourbon Whiskey op de 24e plaats die in Kentucky, VS wordt gebotteld, bestaat de lijst uit uitsluitend Schotse whiskey’s. Voor de goedkoopste whiskey’s op deze lijst betaal je evengoed nog een prijs van meer dan 12.000 euro per fles.
Whiskey verzamelaars
Er zijn wereldwijd duizenden mensen met een whiskey verzameling. Soms gaat het om enkele flessen, maar er zijn ook liefhebbers die er echt een sport van gemaakt hebben en die beschikken over een uitgebreide en daardoor ook vaak kostbare whiskey verzameling. Whiskey verzamelaars kopen hun items uiteraard niet bij de slijter of online, maar struinen veilingen af om daar bijzondere flessen whiskey te bemachtigen. Deze zijn uiteraard niet bedoeld om op te drinken maar om te bewaren, in de hoop dat de waarde in de toekomst nog verder zal vermeerderen waardoor het een goede belegging blijkt te zijn geweest.
De World Whiskey Index
De World Whisky Index (WWI) is een platform waar aanbieders uit Europa van bijzondere flessen whiskey hun items te koop aanbieden. Je kunt hier als verzamelaar een account aanmaken waarna je kunt kopen en verkopen. De verkoper bepaalt de prijs van een fles whiskey. Als je een fles hebt aangekocht kun je deze door WWI laten opsturen, maar het is ook mogelijk om de fles zelf op te halen als je geen enkel risico op schade tijdens het transport wilt nemen. Op WWI worden uiteraard alleen bijzondere flessen whiskey aangeboden. Hier worden overigens ook whiskey’s gekocht door gerenommeerde restaurants die de drank niet aankopen om te verzamelen en te bewaren maar om aan hun gasten te schenken.
Beleggen in whiskey
Aangezien een spaarrekening bijna niets meer opbrengt zoeken mensen naar andere manieren om hun geld te laten renderen. Eén daarvan is beleggen in whiskey. Het klinkt misschien vreemd, maar het kan zeker lucratief zijn. Door bijzondere flessen whiskey aan te kopen kun je hier winst op maken als je een koper weet te vinden die er meer voor over heeft dan jij hebt betaald. Je kunt je slag slaan op veilingen, maar soms worden zeldzame flessen whiskey ook online te koop aangeboden zoals op de WWI maar ook op andere bekende online veilingsites. Zeker als iemand een fles whiskey aanbiedt zonder de waarde te kennen, bijvoorbeeld omdat de eigenaar overleden is, kun je voor een mooie prijs een mooie whiskey in je bezit krijgen die later wellicht een veelvoud van de aankoopprijs kan opleveren. Vaak geldt hoe ouder de whiskey is, hoe hoger de waarde. De fles moet dan, maar dat spreekt voor zich, ongeopend zijn.