Whiskyvaten: hoe beïnvloed hout op de smaak

Hoe beïnvloedt hout de smaak van whisky?

Als je met plezier een glas whisky drinkt, bewonder je vast zowel de rijkdom als de milde smaak ervan. En misschien heb je je wel eens afgevraagd waar dit ongewone boeket vandaan komt. Om eerlijk te zijn, begint het allemaal met een eiken vat …

Eiken: meest gebruikte houtsoort whisky vaten

Eiken vaten, maar ook gemaakt van andere houtsoorten, worden heel vaak gebruikt bij de productie van sterke drank. Ze zijn verkrijgbaar in tal van winkels die accessoires verkopen voor alcoholproductie. Maar waar zijn deze vaten in de praktijk allemaal voor te gebruiken? Wil je eiken whiskyvaten kopen, dan geef je jezelf de kans om er heerlijke likeuren en whisky in te laten rijpen. Overigens kun je in whiskyvaten niet alleen verschillende soorten sterke drank laten rijpen, maar ook wijn of bier.

Grote invloed tannines op smaak whisky

In dit gehele rijpingsproces spelen tannines een sleutelrol. Tannines hebben een zeer grote invloed op onder andere de smaak van whisky en bourbon. Ze zijn licht samentrekkend en hun aanwezigheid in de drank hangt af van de leeftijd, productiemethode of de selectie van fruit dat wordt gebruikt bij de productie van een bepaalde alcohol. Tannines kunnen echter ook uit het hout komen en aan de drank worden afgegeven. Dus wil je dat jouw whisky looiend is, dan is het de moeite waard om die op het juiste moment in een eiken vat te doen. Houdt er wel rekening mee dat te lang rijpen in dergelijke whiskyvaten de drank smaakloos en ondrinkbaar kan maken.

Waarom whiskey in barrel produceren

Er zijn verschillende soorten whisky vaten die een essentieel element vormen bij de productie van deze sterke drank. Wanneer je de whisky in een barrel doet, dan zal het vat een verscheidenheid aan smaken en aroma’s, maar ook kleur geven aan de alcohol. Hierdoor kun je zelf een aanzienlijke invloed uitoefenen op de uiteindelijke smaak en het aroma van de whisky. Bij het produceren van een bepaald type alcohol is het wel handig om te controleren of je daarvoor een speciaal vat van een bepaald type hout nodig hebt. Een eikenhouten vat is namelijk niet altijd de beste keuze.

Houtsoort whisky vaten is bepalend

Wist je dat er veel brouwerijen zijn die hun bieren laten rijpen in vaten met specifieke soorten alcohol? Daardoor weerspiegelt het vat niet alleen de eigenschappen en kenmerken, maar ook een deel van de geur, smaak of kleur van de alcohol die er eerder in was gerijpt. Het gaat om de donkere bieren, bijvoorbeeld gerijpt op bourbon vaten, die erg populair zijn omdat een beetje bourbonzoetheid in het bier overgaat. Veel distilleerderijen geloven trouwens dat maar liefst 60 tot 70% van de uiteindelijke smaak van whisky afkomstig is van eikenhout. Het eikenhout waarvan het vat is gemaakt, is van cruciaal belang. Daarom vermelden vele fabrikanten op hun whiskyflessen in welk type vat de betreffende whisky heeft gerijpt, hoe lang en waarvoor het vat eerder is gebruikt.

Belangrijkste eigenschappen eikenhout

Er zijn enkele factoren die van invloed zijn op de eigenschappen van het eikenhout dat wordt gebruikt bij de productie van vaten. Zo gebruiken Schotse whiskydistilleerderijen bij voorkeur vaten die eerder zijn gebruikt, meestal voor het rijpen van sherry of bourbon. Vergeleken met sherryvaten worden bourbonvaten als neutraler beschouwd, waardoor een specifiek, individueel karakter van whisky kan worden ontwikkeld. Ook wordt gesteld dat hoe vaker een vat is gebruikt voor Schotse whisky, hoe lager het gehalte aan houtextracten en houtoxidatieproducten die in de whisky gaan. Houtextracten geven typisch gouden kleuren en zoete tonen zoals honing, vanille, karamel of kokosnoot, maar ook veel graag gewilde hartige eigenschappen.

Whisky opslaan en inschenken

Als je je sterke drank op een geweldige plek wil bereiden en het tegelijkertijd goed wil presenteren aan gasten, dan is een whiskyvat de perfecte keuze. Het is ook ideaal om cadeau te doen aan jarige whiskyliefhebbers. Alcohol aan je gasten aanbieden in whiskyvaten is een zeer esthetische oplossing, want de alcohol wint niet alleen aan kwaliteit, maar het uit vaten tappen van alcohol is ook erg handig en praktisch. Niet voor niets wordt op bruiloften of landelijke evenementen gekozen voor alcohol in bourbon vaten. Wil je whiskyvaten kopen, dan hoeven ze niet veel te kosten, maar doe wel een zorgvuldige aankoop door precies te berekenen welke capaciteit je nodig hebt.