Whiskey als een investering

In tijden als deze waarin we te maken hebben met een hoge inflatie en steeds maar stijgende energieprijzen, zie je dat mensen gaan investeren in duurzame waardevolle artikelen. Dergelijke objecten zijn nu al veel waard en zullen in de loop der jaren alleen nog maar in waarde stijgen. Met een beetje geduld haal je hier ooit een flinke winst uit. Hierdoor gaan steeds meer mensen beleggen in whiskey. Hieronder lees je hoe dit in zijn werk gaat.

Waarom beleggen in whiskey?

Hoe ouder whiskey wordt, hoe beter de kwaliteit. Door het hoge alcoholpercentage zijn organismen en bacteriën dood en dat maakt deze drank zeer lang houdbaar. Hierdoor verandert de whiskey eveneens niet van smaak. Daar komt nog eens bij dat een zeldzame fles whiskey door zijn toenemende ouderdom ook steeds schaarser wordt. Al deze factoren maken een whiskey investering dan ook zeer aantrekkelijk.

Welke whisky stijgt in waarde?

Niet iedere fles whiskey komt in aanmerking als belegging. Het grootste deel van de whiskey markt bestaat uit blended whiskey. Dit is een mix van twee of meer whiskey’s en hier is zeker geen schaarste in. Je kunt dus het beste beleggen in single malt whiskey. Dit is whiskey uit één distilleerderij en is veel exclusiever. Uiteraard is het van belang dat de fles al een beetje op leeftijd is. Vanaf ongeveer achttien jaar oud begint een fles single malt whiskey in waarde te stijgen.

Waar moet je nog meer op letten?

Behalve single malt en een hoge leeftijd zijn er nog meer aspecten die een fles whiskey waardevol maken om in te beleggen. Soms brengen distilleerderijen een ‘limited editie’ fles op de markt. Zoals de naam al zegt zijn deze flessen bijzonder schaars. Je kunt ook kijken naar whiskey waar sowieso maar weinig is van geproduceerd. Denk dan aan een productie van maximaal honderd vaten. Ook whiskey van een distilleerderij die inmiddels niet meer bestaat, is aantrekkelijk om in te investeren.

Investeren in whisky vaten

Wil je het groot aanpakken, investeer dan niet in flessen, maar in vaten. Je belegt dan in whiskey die nog niet gebotteld is. Nadeel hiervan is dat deze vaten zijn opgeslagen en Schotland niet uit mogen. Ze worden beheerd door Scotch Whisky International. Deze organisatie waakt over de kwaliteit. Je wordt dus niet fysiek de bezitter van een whiskeyvat. Je krijgt daarom de whiskey in je eigen flessen uitbetaald, mocht je dit willen.

Wat zijn de risico’s?

Zoals iedere belegging loop je ook met een investering in whiskey bepaalde risico’s. Ten eerste heb je het gevaar dat je investering letterlijk verdampt. Uit een vat whiskey verdampt gemiddeld twee procent per jaar. Hoe ouder de whiskey wordt, hoe meer er zal verdampen. Het kan ook zijn dat het rijpingsproces niet goed verloopt. Dan is de whiskey niet van de hoogwaardige kwaliteit die deze zou moeten hebben. Daarnaast heb je te maken met een relatief kleine gespecialiseerde markt. Niet iedereen investeert zomaar in whiskey. Mocht de vraag naar hoogwaardige zeldzame whiskey wegvallen dan heb je vrijwel niets meer aan je investering.

Wat zijn de voordelen van beleggen in whiskey?

Natuurlijk heeft het investeren in whiskey ook voordelen. Anders zou je er immers niet eens aan hoeven te beginnen. Een whiskey fles gaat bijvoorbeeld niet failliet, wat bij een investering in bedrijfsaandelen wel kan gebeuren. Daarnaast kun je een whiskey fles gewoon rechtop bewaren. Deze hoeft niet te liggen, zoals bij wijn. Tot nu toe is de prijs van whiskey alleen nog maar gestegen. Daarbij is de vraag naar whiskey ook steeds groter, terwijl het aanbod niet echt toeneemt. De kans op een succesvolle investering is dus best groot.