Wat voor soorten whiskey glazen zijn er?

Ruiken en proeven begint al met de keuze van een glas. Verschillende whiskey glazen kunnen je helpen bij het beter ruiken of proeven van je whiskey. De meeste mensen kunnen namelijk 5 van de 10 basis smaken waarnemen: bloem, fruit, mout, vanille en rokerig. De overige smaken vergen meer training en ervaring maar ook het juiste glas. De overige 5 zijn: hout, honing, noten, kruiden en medicinaal. Wanneer je fruit of bloem begint te herkennen in je whiskey kun je wanneer je beter wordt in proeven van smaken, zoals ananas, appel, viooltjes of jasmijn.

Welke whiskey glazen zijn er en wat is het verschil hier tussen?

De basis van alle glazen is dat ze allemaal een breed en laag ontwerp hebben. De meeste glazen zijn gemaakt van kristal, maar je kunt ze ook in een goedkopere variant van glas kopen. Koop nooit een whiskey glas van plastic want dit beïnvloedt de smaak van je drankje op een negatieve manier. Er zijn in totaal 7 verschillende soorten glazen waarmee je whiskey kunt proeven±

1.Tumblerglas

Dit is een van de meest voorkomende glazen wat men gebruikt bij het drinken van whiskey. Dit komt mede door marketing van de grote whiskey merken, zoals Johnnie Walker en Jack Daniels. In alle reclames en films zie je dat men whiskey in een Tumblerglas inschenkt.  Helaas pakken ze het vaak ook verkeerd aan door er ijsklontjes in te doen. Voor de echte whiskey liefhebbers is dit echt een no-go. IJs/water beïnvloedt de smaak van de whiskey heel erg. Gebruik dan liever whiskey stone!

Een Tumbler is een kort, breed, cilindervormig glas met vaak een dikke bodem. Het nadeel van een brede bovenkant en een grote opening bovenaan is dat de aroma’s makkelijk kunnen ontsnappen. Hierdoor verdwijnt de geur en smaak snel uit je whiskey.  De dikke bodem is handig wanneer je ijs wil breken in je glas. Tumblerglas gebruik je vaak als je bourbon en blended whiskey wil drinken.

2. De Snifter (tulpglas)

Dit wordt ook wel de tulpglas genoemd, wanneer je het glas ziet snap je ook waarom. De Snifter heeft namelijk een vorm van een tulp; een smalle mond en een koepelvormig middenstuk. Dit zorgt ervoor dat de aroma’s langer in het glas blijft. Je kan veel beter ruiken wat voor smaken er in de whiskey zit. De steel onderaan voorkomt dat je met je handen de whiskey te veel opwarmt. De Snifter raden wij aan om single malt mee te proeven.

Het leuke aan Snifter/tulpglas dat het ook veel wordt gebruikt bij proeven van ander soort dranken. Denk maar aan: bier, cognac en jenever.

3. Highball

Dit is een longtail glas. Dit glas is puur bedoeld om whiskey cocktails mee te maken. Hier kan veel meer vloeistof in dan een normaal whiskey glas. Een aantal populaire cocktails waar whiskey een basisingrediënt is: Whiskey Sour, Old Fashioned, Kentucky Mule enz. Mocht je leuke recepten zoeken; bekijk dan onze Whiskey Cocktails overzicht.

4. De Copita

Dit is van oorsprong een Spaans glas dat in de 17e eeuw is ontworpen. Dit glas hadden ze ontworpen om de whiskey te testen die in de Spaanse haven kwam. Daarom wordt Copita ook wel het “havenglas” genoemd. Tegenwoordig wordt het veel gebruikt door Master blenders die het rijpingsproces van de whiskey in de vaten nauwlettend in de gaten houden.

Aan de onderkant zit een steel die moet voorkomen dat je hand voor de kleur van de whiskey zit. De smalle bovenkant zorgt ervoor dat de geur goed blijft hangen in je glas om zo te kunnen oordelen hoe de geuren van de aroma’s zijn.
Copita gebruik je vooral bij het drinken van single malt whiskey.

5. De Glencairn

Dit glas is speciaal ontwikkelt door de familie Glencairn. Er bestond eigenlijk geen officieël whiskey glas. Zij zijn samen met een aantal whiskey distillerijen een onderzoek gestart naar het perfecte whiskey glas. Ze hebben getest op smaakbeleving, geur en hoe het glas oogt. Na een jaar onderzoek te hebben gedaan kwamen ze uit op de Glencairn. Deze lijkt qua vorm heel erg op op Copita alleen heeft deze geen steel onderin zitten. De onderkant is ook iets boller; dit hebben ze gedaan om makkelijker de whiskey te laten walsen in het glas.

Glencairn is vooral geschikt voor single malt whiskey.

6. De Cordial

Dit glas lijkt heel erg op die van een shotglaasje. En is niet bedoeld om te shotten maar om kleine nipjes te nemen om de smaken van de whiskey te ontdekken.

7. De Neat

Als je een Neat glas ziet denk je gauw dat dit een design glas is. Echter er zit hier een gedachte achter. Wat dit glas bijzonder maakt is dat de vorm ervoor zorgt dat de sterke alcohol wat een whiskey heeft niet onze neus bereikt.

Neat is een afkorting van Naturally Engineered Aroma Technology. Wat het glas doet: hij drukt de lichtere moleculen van ethanol uit de opening wat ervoor zorgt dat de zwaardere moleculen achter blijft in de whiskey en niet tot je neus bereikt.

Wanneer je voor het eerst een whiskey drinkt uit een Neat, hou dan wel rekening met de vorm. Hieraan moet je even wennen. Neat is voor vooral geschikt voor mensen die graag de geuren van de whiskey willen ontdekken.

Welke whiskey glas is het beste?

Eigenlijk is dit heel persoonlijk. Ben je voornamelijk iemand die geurbeleving erg belangrijk vind of ben je iemand die het vooral van de smaak moet hebben. Er zijn veel mensen die juist de heel scherpe smaken en geuren niet prettig vinden en daarom een voorkeur hebben voor een Tumbler. Als tip willen wij meegeven: kijk vooral naar de soorten whiskey dat je voornamelijk drinkt. En bedenk wat voor jou het belangrijkste is; geur, smaak of intensiteit.