Hoe proef je whiskey?

Whiskey drink je niet, whiskey proef je. Het is niet de bedoeling om een glas goede whiskey in 1 teug achterover te slaan zoals je wel eens in films ziet bij gefrustreerde detectives. Van whiskey moet je genieten en die proef je dus met zorg en je neemt er uitgebreid de tijd voor. Daarom worden er ook regelmatig proeverijen georganiseerd waar je kennis kunt maken met de verschillende whiskey smaken. Je proeft dan van iedere smaak slechts een klein slokje, zodat je de verschillen goed kunt proeven. Ook bij rondleidingen in distilleerderijen wordt de rondleiding vaak afgesloten met een proeverij, uiteraard van de whiskey die daar wordt geproduceerd.

Whiskey’s met een zachte smaak

Whiskey met een zachte smaak is ideaal voor mensen die geen geoefende whiskey drinkers zijn. Als je voor het eerst kennismaakt met whiskey is dit een prima manier om deze geweldige drank te leren kennen. Whiskey met een zachte smaak valt ook vaak bij de dames in de smaak, die over het algemeen prijs stellen op een drankje met een milde afdronk.

Whiskey met turfsmaak

Whiskey wordt gestookt op turf. Dat houdt in dat je in whiskey de turfsmaak altijd wel kunt terugvinden. Het hangt er dan van af welke smaken zijn toegevoegd in hoeverre de smaak van turf overheerst. Het water dat voor whiskey wordt gebruikt wordt doorgaans op turf gestookt, waardoor de dank zijn typische turf- en rooksmaak krijgt. Veel liefhebbers vinden juist dit een belangrijke reden waarom ze zo van whiskey houden.

Whiskey met een rokerige smaak

Vooral whiskey die wat langer heeft mogen rijpen heeft vaak die heerlijke en typische rokerige smaak waar je een goede whiskey aan herkent. De rokerige smaak wordt niet door iedereen op prijs gesteld omdat het de drank een wat zwaardere afdronk geeft die niet iedere liefhebber waardeert. Maar sommige whiskey’s worden juist op de markt gebracht met deze specifieke rokerige smaak en danken er hun populariteit aan.

Whiskey met jodium smaak

Soms wordt in whiskey een zogenaamde medicinale smaak verwerkt. Zo is er dus whiskey met een jodium smaak. Deze smaak is overigens doorgaans niet overheersend maar wordt alleen ter ondersteuning gebruikt van bijvoorbeeld een turfsmaak of rooksmaak. De whiskey met jodium smaak is meestal een lichte whiskey die bij een grote groep liefhebbers in de smaak valt.

Whiskey smaken vergelijken tijdens een proeverij

Tijdens een proeverij kun je whiskey smaken vergelijken. Zelfs in Nederland heb je inmiddels al een aantal echte whiskey bars. We hebben een overzicht gemaakt van een aantal leuke Nederlanderse Whiskey bars! Dit is een ideale manier om kennis te maken met verschillende soorten whiskey. De smaak wordt bepaald door de manier waarop de whiskey wordt geproduceerd en uiteraard door de ingrediënten die aan het water worden toegevoegd tijdens het bereidingsproces. Van sommige whiskey’s is de samenstelling van de ingrediënten een goed bewaard geheim. Als je tijdens een proeverij verschillende whiskey’s proeft kun je de smaken goed met elkaar vergelijken. Zo leer je een whiskey herkennen en als je wat meer ervaring hebt kun je ook het onderscheid proeven tussen whiskey die afkomstig is uit Ierland, Schotland of de Verenigde Staten.

Verschillende soorten whiskey smaken maken het een interessante drank

Whiskey is een drank die wereldwijd miljoenen fans heeft. Doordat er zoveel verschillende soorten whiskey smaken zijn, is er voor iedereen een whiskey die zal aanspreken. Was whiskey vroeger vooral een ‘mannendrank’, tegenwoordig weten ook steeds meer dames een goed glas whiskey te waarderen. Een geoefende drinker wil geen ijs in de whiskey omdat dit de smaak teniet doet. Wil je toch ijsblokjes in je whiskey, laat deze dan niet helemaal smelten omdat je whiskey dan een zeer waterige smaak krijgt. Een goede ober of barman doet om die reden ook slechts enkele klontjes ijs in de whiskey om de smaak zo min mogelijk te beïnvloeden.