Alles over het drinken van whiskey

Er zijn meer dan genoeg whiskey soorten om uit te kiezen. Iedere variant heeft zijn eigen smaak. Denk aan zoet, rokerig, kruidig of pittig, het kan allemaal. Een mooie Whiskey heeft een lang ontwikkelingsproces achter de rug. Het is dan ook niet verwonderlijk dat je het drankje niet op een snelle manier drinkt. Je moet er als het ware echt de tijd voor nemen, zodat je alle smaken in je op kunt nemen. Maar hoe drink je whiskey nu het beste? Dit artikel geeft antwoord op je prangende vragen.

Wat is whiskey?

Whiskey is een sterke drank met een hoog alcoholpercentage en deze wordt gedestilleerd vanuit graan. Vervolgens wordt het drankje gerijpt in houten vaten en de gebruikte houtsoorten dragen bij aan de smaakbeleving. De Schotten zijn ruim 500 jaar geleden begonnen met het produceren van Whiskey. Schotland is echter niet de enige producent, want het wordt tevens geproduceerd in Ierland, Canada, Japan en de Verenigde Staten. De smaken kunnen in ieder land weer verschillen.

Het juiste whiskey glas

De drank smaakt echter niet in ieder glas hetzelfde. Net als bij wijn of bier heeft de vorm van het glas hier de nodige invloed op. Er zijn diverse soorten glazen verkrijgbaar. Bekende whiskey glazen zijn de Tumbler, de Glencairn en de Snifter.

De Tumbler is een van de oudste en hier kun je uitstekend een Bourbon whiskey mee drinken. Het is een ideaal glas om alle aroma’s op een snelle manier de vrije loop te laten gaan. Omdat de Aroma’s met een Tumbler glas snel vrij komen is het wellicht beter geschikt als je tussendoor eventjes een drankje wilt nuttigen.

Een Glencairn glas heeft de vorm van een tulp, een bolle onderkant en een versmalling boven. De versmalling zit er echter niet voor niets. De geur blijft langer in het glas en je kunt hierdoor echt de tijd nemen voor je whiskey en deze beter herkennen. Daarnaast is het een perfect glas om de vloeistof in te laten walsen.

Nosing glazen of Snifter glazen zie je veel terug bij proeverijen. Het is een glas met een steel en deze wordt dus niet met de handen aangeraakt. Aan de bovenkant zit een gesloten opening en dit zorgt ervoor dat aroma’s langduriger in het glas aanwezig blijven.

Hoeveelheid whiskey, ijsblokjes en whiskey mixen

Voordat je begint met schenken is het goed om vooraf te weten of je één soort gaat drinken of meerdere. Je kunt met een glas lang doen en hier optimaal van genieten. Maar hoeveel whiskey in een glas is standaard? Veelal kun je uitgaan van een hoeveelheid van ongeveer 35 cl.

Gebruik je nu wel of geen ijsblok in je whiskey? Hoewel de meningen verdeeld zijn wordt het gebruik van ijsblokjes niet altijd aangeraden. Het drankje krijgt door een ijsblokje namelijk te maken met verdunning. Maar dit hangt ook af van je smaakvoorkeuren. Het gebruik van een enkel druppeltje water kan echter beter zijn. Schenk er een druppeltje bij en bekijk hoe de smaken zich ontwikkelen. Dit is verder een uitstekende manier om een beginnende whiskey drinker te laten wennen aan de complexiteit.

Ook over het mixen van je whiskey met frisdrank zijn verschillende meningen te vinden. Wanneer je beschikt over een prachtige whiskey kan het namelijk zonde zijn om deze te mixen met bijvoorbeeld frisdrank. Als je nog niet over ervaring beschikt kan het prettig zijn om rustig te beginnen. Het mixen zorgt er namelijk voor dat de smaken langzaam leert kennen. Bovendien kan het zo nu en dan lekker zijn voor tussendoor.

Ultieme smaakbeleving

En dan je eerste slok van een heerlijk glas whiskey. Hoe pak je dit aan? Ten eerste begin je met het ruik proces. Zwenk je glas heen en weer, draai deze eens rond en bekijk hoe de vloeistof weer terugloopt naar beneden. Je kunt dit proces herhalen, zodat je bij iedere reuk weer andere elementen kunt ontdekken. Het aroma bepaalt namelijk voor een groot gedeelte de smaaksensatie.

Daarna ga je volop proeven en genieten. Wals de whiskey enige tijd in je mond, zodat iedere smaakpapil deze opvangt. Meerdere smaken worden op deze manier geproefd en deze wordt bovendien warmer in de mond. Hierdoor komen eveneens meer smaken vrij.