Goedkope versus dure whisky: Expert doet geblinddoekt een test

Kun je geblinddoekt proeven of je een dure of goedkope whisky in je glas hebt? Met andere woorden: is het nodig dat je als je whisky koopt altijd voor de duurste merken gaat of voor de whisky die het langst in het vat heeft gerijpt voordat hij werd gebotteld. Echte kenners zullen beweren dat je echt die peperdure 25 year special edition moet hebben, want dat is toch wel zo’n enorme smaaksensatie. Maar wie weet kun je ook net zo goed genieten van een whisky met een veel prettiger prijskaartje.

Over smaak valt te twisten, ook als het om whisky gaat

De ene whisky smaakt mild, de andere is ‘pittig’ qua smaak. Als je net begint met het ontdekken van whisky dan zal je voorkeur wellicht uitgaan naar een whisky met een milde smaak. Als je wat meer ervaring hebt dan wil je misschien ook wel eens een whisky proberen die wat steviger van smaak is. Natuurlijk kun je de smaak van je whisky wat verzachten door er een paar blokjes ijs aan toe te voegen. Als je dat doet, drink je whisky dan wel op tijd op, wacht niet tot de blokjes ijs zijn gesmolten, Door het water dat aan je drank wordt toegevoegd blijft er weinig van de smaak over. Echte kenners drinken hun whisky dan ook bij voorkeur zonder ijs.

De 5 beste whisky’s onder de 20 euro

Wil je genieten van whisky maar heb je geen ruim budget? Geen nood. Deze 5 whisky’s zijn prettig geprijsd en hebben een prima kwaliteit.

Finlaggan Original Single Malt

Afkomstig van het bekende Schotse whisky eiland Islay. Een robuuste whisky met accenten van eikenhout en sherry. Een mysterieuze whisky want het is niet bekend van welke distilleerderij hij afkomstig is.

Islay Mist Peated Reserve

Ook deze whisky komt van het bekende Schotse whisky eiland Islay. Deze blend is gemaakt van malts van het eiland maar ook van het vasteland, waardoor hij zijn toegankelijke smaak krijgt. De Islay Mist wordt al sinds de jaren 20 van de vorige eeuw gebrouwen en heeft zijn kwaliteit dus voldoende bewezen.

Bushmills Black Bush

Een heerlijke Ierse blend, bestaande uit drievoudig gedestilleerde malts zoals dat in Ierland gebruikelijk is. Gerijpt in speciale sherryvaten, en dat proef je aan de heerlijk volle smaak.

Buffalo Trace Bourbon

Deze fruitige, ietwat rokerig smakende whiskey wordt gemaakt aan de Kentucky River in Texas, USA. Je proeft allerlei smaken zoals hout, kaneel, vanille, rijp fruit en toffee. Dit maakt deze bourbon een zeer toegankelijke whiskey.

Four Roses

Maar liefst 10 verschillende bourbons liggen aan de basis van deze whiskey. Minstens 5 jaar gerijpt en dus met een rijke smaak, voegen ze allemaal iets toe aan deze voor zijn prijs zeer smaakvolle bourbon.

Voor welke whisky ga jij naar de slijter?

Ongeacht of je nu voor duur of scherp geprijsd gaat, er is altijd een whisky te vinden die past bij zowel je budget als je smaak. Je kunt ook een proeverij bijwonen of een Tasting Collection bestellen om kennis te maken met verschillende whisky’s, zodat je je eigen smaak kunt ontwikkelen voor één van de meest fascinerende dranken die ooit is gemaakt.