Het mannelijkste alcoholische drankje is whisky. Het is niet voor niets dat het bekend staat als The Gentlemen’s Drink: met een whisky in je hand voel je jezelf mannelijk, stijlvol en zie je eruit als een badass. Je baard groeit spontaan 10 cm, je zelfvertrouwen stijgt naar eenzame hoogten en je straalt klasse uit: dat is wat je voelt wanneer je een glas whiskey vasthoudt.

Bij het lezen van de titel denk je misschien: whiskey? Bedoel je niet whisky!? Er zit een wezenlijk verschil tussen whiskey en whisky. Dat verschil is geografisch bepaald. Whiskey komt uit Ierland, terwijl whisky uit Schotland komt. De Ieren vonden het belangrijk dat het verschil tussen de whiskey’s duidelijk werd gemaakt: zij beschouwden de Schotse variant als inferieur. En dat is de reden waarom de twee net iets ander gespeld worden.

Hoe wordt whisky gemaakt?

Whisky wordt gedistilleerd uit gegist graanbeslag, waarna het gerijpt wordt in houten vaten. Dit is een ingewikkeld proces, maar daar krijg je dan ook wel wat voor terug! Dit zijn normaliter de stappen van het productieproces:

1. Malting: het gerst wordt bevochtigd met zuiver water, waarna het zal ontkiemen tot mout.

2. Eesten: met hete lucht worden, veelal boven een open vuur, worden de moutkorrels gedroogd. Dit zorgt voor de rokerige smaak die whisky veelal heeft.

3. Mashen: het fijnmalen van de gedroogde moutkorrels, waarna water wordt toegevoegd. Hierdoor wordt zetmeel omgezet in suikers.

4. Fermentation: het gisten van de suikers. Dit is een hele belangrijke stap, want hieruit komt de alcohol in het moutbeslag voort.

5. Distillation: in een koperen pot ketel laat men de alcohol koken. De verdamping vangt en koelt men, zodat de whisky een hoger alcoholpercentage heeft. Vervolgens wordt het geheel nog een keer gedistilleerd in een kleinere ketel.

6. Rijpen: hierna wordt de whisky minimaal 3 jaar en één dag (vastgesteld in de Ierse wet) gerijpt in houten vaten. Hierdoor daalt het vloeistofniveau door verdamping, zodat je alleen de essentie overhoudt.

Dit langdurige proces levert ons het drankje op that we know and love!

Geen producten gevonden die aan je zoekcriteria voldoen.